Pasgeboren kalveren krijgen volle aandacht van Aeres-student Gussinklo

Jur Gussinklo (22) studeert dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Hij houdt tijdelijk de Flevolandstal met 120 koeien draaiende, ook zorgt hij voor de kalveren. Schoon werken staat daarbij voorop.

Pasgeboren+kalveren+krijgen+volle+aandacht+van+Aeres%2Dstudent+Gussinklo
© ©Studio Kastermans/Danielle van

Het runnen van de 'schoolboerderij' van Aeres Farms is een onderdeel van de opleiding. Jur Gussinklo uit Heelweg doet het maar al te graag. Hij heeft zestig robotkoeien onder zijn beheer, 's avonds staat hij nog in de melkstal en hij verzorgt het jongvee. 'Het is een mooie kans om ervaring op te doen. Zolang ik maar overleg, mag ik alles doen.'

Pasgeboren kalveren krijgen zijn volle aandacht. De biest checkt Gussinklo met een brixmeter. Is het aantal antistoffen te laag, dan trekt hij een portie goede biest uit de diepvries. Emmers en speenflessen schrobt hij na elke voeding met heet water en reinigingsmiddel. 'En als een kalf vertrekt, leggen we de emmer en speen uit elkaar gehaald een paar dagen in heet water met chloor. Dan is het weer klaar voor het volgende kalf.'

Onderzoeker Mariska van Asselt van Aeres Hogeschool beaamt de noodzaak van hygiënisch werken. Samen met studenten en docenten van de vier agrarische Hogescholen en zes partnerbedrijven deed ze onderzoek naar de hygiëne rondom het jonge kalf. In totaal bezochten ze 92 melkveebedrijven.

Na twee dagen in het chloor is de emmer weer klaar voor volgende kalf

Jur Gussinklo, student Aeres Hogeschool

Hoe kun je de kans op infecties bij het jonge kalf beperken? 'Met het goed reinigen van drinkgerei met heet water en reinigingsmiddel', zegt Van Asselt. Draai de spenen los en gebruik een borstel. Doe je dat niet, dan voer je het pasgeboren kalf bacteriën en die beperken de opname van antistoffen, de kans op diarree en longontsteking neemt dan toe. 'Ik zeg vaak: als je zelf niet uit een speenemmer of fles wil drinken, geef het dan ook niet aan het kalf.'


Opname van antistoffen

Volgens de Aeres-onderzoeker is de zuigelingensterfte in Nederland afgenomen toen er meer aandacht kwam voor hygiëne bij flesvoeding. 'Je zou verwachten dat pasgeboren baby's kwetsbaarder zijn dan kalveren. Maar een baby wordt geboren met antistoffen, die gaan door de baarmoederwand heen. Kalveren zijn herkauwers en kunnen tijdens de dracht geen antistoffen via de bloedbaan opnemen.'

Hygiëne in de afkalfstal is ook een must. Van Asselt: 'Een kalf kan met z'n snuit of navel in de mest vallen. Houd het dus schoon en fris.' Uit het onderzoek blijkt dat slechts 30 procent van de melkveehouders de navel van het jonge kalf altijd ontsmet. Veel boeren slaan dit over of gebruiken niet het juiste middel (blauwspray). Van Asselt raadt aan om een jodiumoplossing te gebruiken, het desinfecteert goed en de navel droogt sneller in.

Voor student Gussinklo zit zijn tijd op de schoolboerderij er bijna op. 'De vakantie begint, ik ga de verantwoordelijkheid hier missen. Maar ach, de Zwarte Cross staat voor de deur, dat is ook mooi.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer