13 miljard euro voor SDE++, meer tijd voor aardwarmteprojecten

Er is dit jaar 13 miljard euro beschikbaar voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De regeling wordt op 28 juni opengesteld, met een aantal nieuwe categorieën en meer tijd voor aardwarmteprojecten.

13+miljard+euro+voor+SDE%2B%2B%2C+meer+tijd+voor+aardwarmteprojecten
© Persbureau Noordoost

Het budget van de SDE++ is fors hoger dan voorgaande jaren. Door de verwachting dat de Europese CO2-prijs hoger uitvalt, is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten en is eenmalig 2 miljard euro extra budget beschikbaar. Daarnaast heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag 2021 besloten om extra budget vrij te maken waardoor het openstellingsbudget eenmalig met 6 miljard euro kan worden verhoogd.

Door het hogere openstellingsbudget komen meer technologieën en projecten in aanmerking en kan de CO2-uitstoot in Nederland sneller omlaag, zegt minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie: 'Ik ben blij dat er een fors budget beschikbaar is voor de opschaling van hernieuwbare energie en andere duurzame maatregelen. Dat is niet alleen nodig om sneller te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen, maar ook om onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen.'


Nieuwe categorieën

De SDE++-regeling staat sinds 2020 behalve voor hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-reducerende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken zijn gekoppeld en elektrificatie in de industrie door hybride glasovens.

Aardwarmteprojecten (geothermie) krijgen in deze ronde langer de tijd om het project te realiseren na de subsidieaanvraag. Hiertoe had de glastuinbouwsector verzocht. Hierdoor past de SDE++ beter bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld. De SDE-regeling werkt met openstellingsrondes. Hierbij geldt dat technieken met een lagere subsidie per ton CO2 eerder kunnen indienen en dus eerder aan bod komen.


Omdat CO2-afvang en -opslag (CCS) potentie heeft om op korte termijn de CO2-uitstoot fors te verlagen, wordt het plafond voor de industrie uit het Klimaatakkoord met 1,5 megaton verhoogd. Daarnaast krijgen ook CCS-projecten een jaar langer de tijd om projecten af te ronden. Door het plafond blijft er voldoende budget beschikbaar voor andere technieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer