Ministers willen glastuinder steunen bij versnelde energietransitie

Ministers Henk Staghouwer en Rob Jetten bespreken met de glastuinbouwsector de mogelijkheden om tuinders te ondersteunen bij hun investering in de energietransitie en energiebesparing.

Ministers+willen+glastuinder+steunen+bij+versnelde+energietransitie
© Trias Westland

Doel daarvan is de sector door de moeilijke periode met hoge energieprijzen heen te helpen. Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Jetten (Klimaat en Energie) zijn ook in gesprek met de glastuinbouwsector en met banken over het handelsperspectief van tuinders op korte termijn. Dat doen ze vanwege onder meer problemen met onvoldoende liquiditeit bij de bedrijven en een gebrek aan financiële reserves.

De ministers melden dit in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij vragen beantwoorden van de CDA-Kamerleden Henri Bontenbal en Derk Boswijk. Beide Kamerleden maken zich vooral zorgen over de financiële problemen van vooruitstrevende glastuinbouwbedrijven als gevolg van de aanhoudend hoge energieprijzen.


Duurzame projecten rendabel krijgen

Bontenbal en Boswijk wijzen erop dat ook bedrijven die juist geïnvesteerd hebben in duurzame warmte, nu financieel getroffen worden. De hoogte van de SDE++-subsidie die zij ontvangen, is namelijk gekoppeld aan de gasprijs. De ministers leggen uit dat bij een stijgende energieprijs minder subsidie nodig is om duurzame projecten rendabel te krijgen ten opzichte van de fossiele alternatieven.

Wel delen zij de zorg over duurzame projecten die zijn stilgelegd en nieuwe investeringen die worden uitgesteld, omdat het onzeker is of en op welke termijn investeringen in energietransitie worden terugverdiend. Staghouwer en Jetten stellen dat het kabinet de ontwikkeling van de energieprijzen en de impact daarvan op de glastuinbouwsector op de voet volgt.


Verbeterde verduurzamingsprikkels

Volgens de bewindsmannen tonen de hoge gasprijzen de urgentie aan om door te pakken op de klimaattransitie en energiebesparing om minder afhankelijk te zijn van gas. De komende maanden willen ze het coalitieakkoord uitwerken tot een pakket met verbeterde verduurzamingsprikkels en stimuleringsopties om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor de glastuinbouw. Hierover blijven de ministers in overleg met de sector, geven ze aan in hun Kamerbrief.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer