Lichte stijging in productie aardwarmte

De productie van aardwarmte was in 2021 iets hoger dan een jaar eerder. In 2021 werd 6,4 petajoule geproduceerd. De productie in 2020 was 6,2 petajoule. Dat blijkt uit cijfers van Geothermie Nederland. De brancheorganisatie ziet nog volop potentie in aardwarmte.

Lichte+stijging+in+productie+aardwarmte
© Persbureau Noordoost

Het afgelopen jaar hebben negentien nieuwe aardwarmteprojecten een Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)-subsidie gekregen. Volgens Geothermie Nederland is het nog onzeker of deze projecten tijdig van de grond zullen komen.

Dat heeft te maken met een vertraagde vergunningverlening of een nog te complexe warmtevraag in de gebouwde omgeving. Voor Geothermie Nederland is dit daarom aanleiding om te pleiten voor een verlenging van de realisatietermijn van de SDE-subsidie naar zes jaar. Dit moet volgens de brancheorganisatie voorkomen dat goede en duurzame projecten uiteindelijk niet door kunnen gaan.


Zeventig projecten

In de komende jaren zijn er nog ongeveer zeventig projecten die willen starten, als de subsidie, vergunningen en de warmtevraag tijdig kunnen worden geregeld. 'Er is actie van de overheid en politiek nodig om die projecten die nog steeds in ontwikkeling zijn ook daadwerkelijk van de grond te krijgen', vindt Geothermie Nederland-voorzitter Hans Bolscher.


'De sector staat klaar voor een sterke groei, maar de afgelopen twee jaar zijn er geen SDE-subsidies voor geothermie verstrekt', vervolgt Bolscher. 'Tientallen projecten staan klaar als het beter gaat met vergunningen en subsidies. Ongeveer 25 procent van de hele Nederlandse warmtevraag kan in de toekomst duurzaam worden ingevuld door geothermie, in de glastuinbouw zelfs voor meer dan 50 procent.'


Wijziging Mijnbouwwet

De Geothermie Nederland-voorzitter is verheugd met de steun vanuit de politiek, wat blijkt uit de moties en amendementen die zijn ingediend bij de wijziging van de Mijnbouwwet. 'We roepen politici, de staatssecretaris en de minister op om geothermie op verschillende manieren te steunen. De overheid moet versnellen om die potentie voor duurzame warmte juist nu te kunnen realiseren', stelt hij.

Gebruik van aardwarmte levert nu een besparing op van meer dan 181 miljoen kuub aardgas per jaar. Dat staat gelijk aan het aardgasverbruik voor een stad met de omvang van Eindhoven. Ook betekent dat een flinke terugdringing van de CO2-uitstoot.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer