Geothermie Nederland pleit voor aanpassing SDE

Een aparte openstelling van de SDE-regeling voor grootschalige warmteprojecten in 2022 is volgens brancheorganisatie Geothermie Nederland een mogelijkheid om de warmtetransitie en de ontwikkeling van geothermie te versnellen.

Geothermie+Nederland+pleit+voor+aanpassing+SDE
© LTO Glaskracht

Voorzitter Hans Bolscher van Geothermie Nederland heeft deze week de aanpassing van de SDE-regeling onder de aandacht gebracht in een gesprek met de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer. Hij constateert daarbij dat er geen wettelijke beperkingen zijn om niet tot creatieve oplossingen te kunnen komen. 'Wat kan en niet kan is een kwestie van politieke wil', luidt zijn conclusie.'

Geothermie Nederland beschouwt SDE++ als belangrijkste instrument voor de stimulering van duurzame energie. Maar door de gekozen systematiek maken geothermieprojecten nu nog weinig tot geen kans op deze regeling. De aangekondigde aanpassing in 2023 speciaal voor warmteprojecten is een verbetering, maar het kan en moet sneller, oordeelt Bolscher. 'Bij voorkeur al in 2022.'


Heldere kaders vanuit de overheid

Naast een snellere beschikbaarheid van de SDE-regeling en een hoger budget pleit Geothermie Nederland ook voor versnelling van het proces van vergunningverlening. Dit kan door een deel van de vele processen parallel te laten lopen, stelt Bolscher. Verder is er volgens hem behoefte aan heldere kaders vanuit de overheid om ervoor te zorgen dat aardwarmte een solide bijdrage kan leveren aan de energietransitie.

Bolscher spreekt van een hoopvol gesprek met de vaste Kamercommissie. Hij kreeg voldoende ruimte om het belang van geothermie en de acties van de sector onder de aandacht te brengen. Verder proefde de voorzitter van Geothermie Nederland enthousiasme bij de Kamerleden en kon hij nog diverse vragen beantwoorden over de veiligheid, technische ontwikkelingen en ervaringen in het buitenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer