Focus op stroomnetwerk bij herijking stimulering zonne-energie

Noord-Holland gaat meer inzetten op vergroting van de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk in de buitengebieden. Het provinciebestuur heeft de Statenleden daarvan op de hoogte gebracht in het kader van de herijking van het stimuleringsbeleid voor zonne-energie.

Focus+op+stroomnetwerk+bij+herijking+stimulering+zonne%2Denergie
© DEcAB

Ervaringen in de voorbije jaren hebben geleerd dat veel boeren en tuinders vastlopen bij het plaatsen van zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen. De opgewekte stroom kan namelijk niet worden teruggeleverd op het net. Reden voor de provincie om te stoppen met de eerdere pilot 'gebiedsaanpak zon op agrarische daken'.

De komende periode wil de provincie meer inzetten op innovatieve oplossingen voor de krapte op het elektriciteitsnetwerk, om zo onder andere meer agrarische daken te benutten voor het opwekken van zonne-energie. Dit jaar is subsidie verleend aan een pilotproject in de Wieringermeer.

Dat moet onderzoeken of het delen van dezelfde elektriciteitskabel van een windturbine met zon-op-dak ruimte biedt op het elektriciteitsnet om meer zonnepanelen op agrarische bedrijfsdaken te plaatsen. Verder zet de provincie extra in op het plaatsen van zonnepanelen op de daken van publieke gebouwen, specifiek die van scholen en panelen op parkeerplaatsen en geluidsschermen langs verkeersinfrastructuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer