Groen licht voor vierde zonnepark Haarlemmermeer

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten dat er ruimte moet komen voor een vierde zonnepark in de Haarlemmermeer. Met het project van een particuliere ontwikkelaar aan de IJweg is zo'n 24 hectare gemoeid.

Groen+licht+voor+vierde+zonnepark+Haarlemmermeer
© DEcAB

'Een zonnepark van deze omvang levert enorm veel duurzame stroom op en draagt daarmee bij aan de ambities die er in de regio zijn voor het opwekken van duurzame energie. Dat is ook vastgelegd in de Regionale Energiestrategie voor het zuiden van de provincie', zegt energiegedeputeerde Edward Stigter.

'De afgelopen periode is in goed overleg met de initiatiefnemer en omwonenden gewerkt aan het plan voor een zonnepark op deze plek', stelt wethouder Jurgen Nobel. Hij is bij gemeente Haarlemmermeer bestuurlijk verantwoordelijk voor de energietransitie. 'Dit zonnepark draagt bij aan ons doel voor 2030 om de CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen. Daarbij vloeit een groot deel van de energie terug naar de omgeving.'


Polderbaan Schiphol

Om ervoor te zorgen dat het zonnepark mag worden gebouwd, diende gemeente Haarlemmermeer een verzoek in bij de provincie. Het beoogde zonnepark is gepland aan de IJweg, zo'n 2 kilometer ten noorden van Hoofddorp. Het wordt aan de oostelijke zijde geflankeerd door de Polderbaan van Schiphol.

In overleg met de initiatiefnemer, omwonenden en de gemeente is afgesproken dat aan de erfrandzone wandelpaden komen. Ook krijgt het zonnepark aan de rand een ecologische invulling. Volgens Ton van Schie, themahouder Energie voor LTO Noord in West-Nederland, gaat het hier om reguliere landbouwgrond. 'Het ligt in het zoekgebied waar wordt gekeken naar de mogelijkheden voor zonne-energie. Dat is alweer een tijd geleden vastgesteld.'


Meervoudig grondgebruik

In het zoekgebied moet voor 2030 minimaal 300 hectare worden bedekt met zonnepanelen. Van Schie: 'Daarnaast zijn we samen met de gemeente bezig met een verkennend onderzoek over meervoudig grondgebruik. Naar verwachting worden de uitkomsten daarvan half juni gepresenteerd.'

Provincie Noord-Holland wijst stimuleringsgebieden voor zonne-energie aan. Het gaat daarbij met name om locaties met een grote ruimtelijke dynamiek, bijvoorbeeld in de buurt van een greenport of mainport. Provinciale Staten moeten nog akkoord gaan met de definitieve aanwijzing van het stimuleringsgebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer