Tuinbouw wil geen permanente opvanglocatie aan de Voetakkers

LTO Noord-afdeling West-Friesland heeft in een brief aan de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec laten weten dat een opvanglocatie voor Oekraïners aan de Voetakkers niet ideaal is.

Tuinbouw+wil+geen+permanente+opvanglocatie+aan+de+Voetakkers
© Monique Jansen

De nabijgelegen tuinbouwbedrijven zijn ook bezorgd dat de opvanglocatie een permanente status krijgt. En dat er beperkingen komen vanwege geluidsoverlast en dat er zwaardere regels gaan gelden voor bedrijfsuitbreiding. In de brief stelt de landbouworganisatie de opvang van Oekraïense vluchtelingen zelf absoluut niet ter discussie te willen stellen.

'De gekozen plek is echter onveilig en kan voor overlast zorgen,' stelt voorzitter Trude Buysman. 'Zo is er geen veilig voetpad langs de uitvalswegen en kampt het internet- en energienetwerk nu al met capaciteitsproblemen. De versnelde aanleg van glasvezel zou een uitkomst zijn.'


Betere locaties

Buysman wijst naar betere locaties in het zoekgebied van de West-Friese gemeenten, waaronder de ijsbaan in Enkhuizen en het voetbalcomplex van K.G.B. in Bovenkarspel. 'De huidige plek ligt in het buitengebied, verder van de openbare voorzieningen af. Voor de leefbaarheid is een locatie meer in de woonkern beter.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Verder is er de zorg dat de beoogde opvanglocatie een permanente status krijgt. Dat zou ten koste gaan van het agrarisch areaal. 'Daarnaast bestaat het risico dat het perceel later alsnog voor woningbouw wordt bestemd. In de brief vragen we daarom toezeggingen van het gemeentebestuur, wanneer toch aan de locatie aan de Voetakkers wordt vastgehouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer