Elmer Kramer: 'Goed om te kijken waar milieuwinst het hoogst is'

Melkveehouder Elmer Kramer uit Assendelft liet vijf jaar geleden drukdrains leggen in zijn huiskavel. Sindsdien zijn proeven uitgevoerd, waarbij steeds vergelijkingen worden getrokken met een naastgelegen perceel dat niet is gedraineerd. De proef is vorige week afgerond, maar Kramer blijft aangehaakt om nog meer kennis op te doen met de techniek.

Elmer+Kramer%3A+%27Goed+om+te+kijken+waar+milieuwinst+het+hoogst+is%27
© Bert Hartman

Hoe beviel de proef met de drukdrains?

'Op zich goed. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen en te onderzoeken. Zeker als er een urgentie is, zoals de opgave om de CO2-uitstoot te reduceren. Hoewel ik destijds trouwens ben ingestapt in het kader van de beperking van de bodemdaling. In de eerste jaren van het experiment waren de zomers droog. Doordat we zelf water kunnen opzetten, kunnen we de graszoden dan beter houden.'

Het zou eerlijk zijn om een premie te geven op de melkprijs als beloning voor de inspanning

Elmer Kramer, melkveehouder in Assendelft

Wat kan er beter?

'Een praktisch punt is dat de drains niet zo dicht bij de greppels moeten worden gelegd vanwege het risico op vertrapping en lekkages. Dat is wel gebleken. Verder blijft het lastig sturen. Want bij een flinke stortbui is het land met een hogere grondwaterstand veel sneller verzadigd, waardoor zo'n perceel een tijd niet te gebruiken is voor de beweiding.'


Wat zou u collega's adviseren?

'Op zich wegen de voordelen nu nog te weinig op tegen de nadelen. De aanleg is een flinke investering die niet snel is terug te verdienen. Daarom is het goed dat er in Noord-Holland een veenweideloket komt, waar ondernemers subsidie kunnen aanvragen om een deel van de kosten te vergoeden.'


Wat is er nodig om de techniek nog breder uit te rollen?

'Op zich zou het eerlijk zijn om een premie te geven op de melkprijs als beloning voor de inspanning om de maatschappelijke problemen van CO2-uitstoot en bodemdaling aan te pakken. Sommige zuivelondernemingen zijn daar trouwens al mee bezig.'


Waar zou het onderzoek zich verder op moeten richten?

'Het zou goed zijn om te kijken in welke gebieden de meeste milieuwinst valt te behalen. Het is zonde om veel te investeren in de aanleg van drukdrains op plekken waar het effect nihil is. Dan kan dat geld beter in andere maatregelen worden gestoken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer