HHNK in overleg met boeren over aanpak wateroverlast

Het crisisbeheer bij extreem veel neerslag in korte tijd kan beter in het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Daarbij kan het waterschap meer samenwerken met agrarische ondernemers in het gebied.

HHNK+in+overleg+met+boeren+over+aanpak+wateroverlast
© Han Reindsen

Dat is een van de conclusies van de bijeenkomsten die HHNK heeft belegd in het gebied naar aanleiding van de wateroverlast in juni 2021. Doel is om per polder praktische oplossingen op te halen. In Tuitjenhorn en Alkmaar gingen mensen van het waterschap en boeren met elkaar in gesprek met de gebiedskaarten op tafel.

Volgens waterbestuurder Kees Stoop van LTO Noord een kansrijke aanpak. 'Zit er veel gebiedskennis bij de agrariërs. Daar kan nog meer gebruik van worden gemaakt. Dan gaat het om het functioneren van het watersysteem, maar ook om het handelen bij calamiteiten. Ons motto is dan ook: waarom moeilijk doen als het samen kan?'


Vertrouwen

Wel merkt Stoop dat het vertrouwen in het waterschap een deuk heeft opgelopen door de aanpak van de overlast vorig jaar, met name in de regio's Schagen en Egmond. 'We moeten leren van de fouten en samen voor verbeteringen zorgen.'

Heemraad Siem Jan Schenk stelt dat het watersysteem in Noord-Holland goed functioneert, maar erkent dat er door HHNK fouten zijn gemaakt. 'Ik ben blij met de constructieve houding van de agrariërs om samen te kijken hoe we ons waterbeheer bij calamiteiten kunnen verbeteren.'


Lering trekken

Ten aanzien van de waterbergingen stelt Stoop dat een kwart niet goed heeft gefunctioneerd. 'Ook daaruit moeten we lering trekken en aanpassingen doen, waar nodig. Dat kan technisch zijn, maar ook door praktische afspraken te maken over wie er wanneer in actie moet of mag komen.'

Snelheid van handelen is daarbij cruciaal. 'Daar zijn we het over eens,' stelt Stoop. 'We weten dat er veel pompen beschikbaar zijn in het gebied, ook bij de agrarische ondernemers. Die zouden snel ingezet moeten kunnen worden. Ik snap dat het waterschap daarbij de regie wil houden, maar dat mag niet ten koste gaan van adequaat ingrijpen.'


Local leaders

Daarom zou het goed zijn om 'local leaders' aan te stellen, vindt Schenk, die als aanspreekpunt fungeren voor delen van het werkgebied. 'Dat kan een boer zijn, maar ook een loonwerker. Hoe we dat gaan vormgeven, is nog niet precies duidelijk, maar ik geloof wel in die aanpak. Als HHNK hebben we goed zicht op het totale watersysteem, terwijl agrariërs lokaal vaak heel goed op de hoogte zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer