Friese overheden pakken samen ondermijnende criminaliteit op

Friese overheden gaan samen ondermijnende criminaliteit aanpakken. Ze gaan onderling meer expertise en beleid afstemmen en de eigen organisaties weerbaarder maken tegen invloed van criminelen. Ook zetten ze in op toezicht en handhaving.

Friese+overheden+pakken+samen+ondermijnende+criminaliteit+op
© Joost de la Court

Burgemeesters van achttien Friese gemeenten, de dijkgraaf van Wetterskip Fryslân en commissaris van de Koning Arno Brok hebben dinsdagavond in het provinciehuis in Leeuwarden de intentieverklaring Friese Norm ondertekend.

Doel is te komen tot een eenduidige en effectieve aanpak. Het vormen van een brede barrière door meer samen te werken als één overheid en door één basisniveau af te spreken. Zo wordt voorkomen dat criminelen gebruikmaken van zwakke plekken. Criminelen houden zich niet aan gemeentegrenzen, stellen de overheden.


Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. Daarbij maken criminelen gebruik van diensten uit de bovenwereld, ook van overheden.

Voorbeeld: witwaspraktijken via onroerendgoedtransacties. Criminelen richten bedrijven op, huren en kopen panden en hebben daar vergunningen voor nodig. Ze kloppen aan bij overheden, makelaars, administratiekantoren en notarissen en schuwen beïnvloeding en onderdrukking niet. Onder- en bovenwereld raken vermengd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer