Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenschade boerenblokkades

Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden. Ook waarschuwen de supers consumenten voor de beschikbaarheid van versproducten in de winkels. Die worden normaal meerdere keren per dag bevoorraad, maar dat is nu soms niet mogelijk.

Supermarktkoepel+CBL+vreest+miljoenenschade+boerenblokkades
© Gertjan van der Wal

Een woordvoerster van het CBL durft geen heel harde uitspraken te doen over de schade. Nu zou het nog niet om miljoenen gaan. 'Maar dit moet geen dagen duren', benadrukt ze. Volgens haar blokkeren boeren verspreid over het land zo'n twintig distributiecentra. 'Als er ergens een blokkade stopt dan komt er op een andere plek weer een bij', constateert ze.


Lidl informeert de klanten in de winkel over de beperkte levering.
Lidl informeert de klanten in de winkel over de beperkte levering. © Gertjan van der Wal

Als er door zo'n blokkade in een bepaalde regio niet goed bevoorraad kan worden, merken consumenten dit volgens het CBL al snel in de schappen. Daarbij speelt ook mee dat vlees, groente en fruit relatief snel bederven. Op communicatiekanalen van de boeren gaan berichten rond dat sommige actievoerders nog zeker tot vannacht door willen gaan met hun blokkades. Verder melden diverse media dat er boeren zijn die slaapzakken hebben klaarliggen.


Zuiveltekort

Eerder op maandagmiddag bleek al dat er bij diverse supermarkten in het land een tekort aan zuivel begon te ontstaan. Dit kwam naar voren uit een steekproef door journalisten van het ANP bij zo'n twintig winkels. Overige producten waren bij de bezochte filialen wel nog volop verkrijgbaar. Dat blijkt na 20 uur niet overal het geval, winkels hebben niet alle producten ontvangen van de distributiecentra verspreid over het land.


Ook veel vleesschappen zijn opvallend leeg bij de Lidl.
Ook veel vleesschappen zijn opvallend leeg bij de Lidl. © Gertjan van der Wal

Het CBL kwam in de ochtend al met een oproep aan de actievoerende boeren om de versperringen met tractoren bij de distributiecentra per direct op te heffen. Daarbij stipten de supers toen ook nogmaals aan dat zij geen partij zijn in het conflict over de stikstof.


© Gertjan van der Wal


De Mobiele Eenheid is maandagavond ingezet bij een blokkade van een distributiecentrum in Sneek. Volgens de politie zit daar al lange tijd een grote groep actievoerders die weigert te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen. 'Hierop is de ME ingezet om de blokkade te doen stoppen en de actievoerders te laten vertrekken.' Regionale media meldden dat het om boeren gaat die het terrein blokkeren. De blokkade vindt plaats bij een distributiecentrum van Poiesz Supermarkten aan de Edisonstraat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer