Nieuw-Zeelandse appelsector in 2050 volledig 'spuitvrij'

De Nieuw-Zeelandse appelsector wil in 2050 volledig 'spuitvrij' zijn, meldt de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO). Een tussentijds doel is een daling van 50 procent van het middelengebruik in 2030.

Nieuw%2DZeelandse+appelsector+in+2050+volledig+%27spuitvrij%27
© DIRK HOL

De doelen zijn mede ingegeven door de Europese plannen om in 2030 25 procent biologische teelt te realiseren. De Europese Unie is een belangrijke exportmarkt voor Nieuw-Zeeland en appeltelers willen deze exportmarkt ook in de toekomst blijven benutten.

Inmiddels is een zevenjarig project van start gegaan met een onderzoeksbudget van ruim 9 miljoen euro, waarvan de helft afkomstig is van de Nieuw-Zeelandse overheid. Met het bedrag wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technologieën om ziekten en plagen te beheersen als feromonen en vallen, maar ook precisietechnieken voor spuiten en waarnemen worden verder ontwikkeld.

Betere screeningsmethoden voor resistente rassen maken ook deel van uit van het project. Naast een directe milieuwinst, levert het lagere middelengebruik in de toekomst ook nog eens 35 procent minder CO2-uitstoot op. Dat lukt omdat er minder trekkeruren gemaakt worden om te spuiten, aldus Rachel Kilmister, programmamanager voor dit onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer