Flevolandse boeren wijzen beheerplan voor edelherten af

De twintig boeren rond het geplande reservaat voor edelherten in Oostelijk Flevoland zien niets in een conceptbeheerplan voor het gebied. Dat bleek dinsdag tijdens een overleg tussen de groep boeren met de provincie.

Flevolandse+boeren+wijzen+beheerplan+voor+edelherten+af
© Vidiphoto

De boeren langs het voorgestelde leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland, tussen Zeewolde en Elburg, zien een gedoogzone rond het reservaat niet zitten. Zij hebben liever een raster, zodat de dieren niet op hun percelen komen.

De provincie wil juist een gedoogzone. Daarmee zouden de boeren geen preventieve maatregelen meer hoeven nemen om toch schadevergoeding te kunnen krijgen. De boeren vrezen dan alsnog in een administratieve procedure terecht te komen die hen meer kost dan oplevert. Ook een algemene vaste schadevergoeding wijzen zij af, omdat de schades sterk kunnen variëren.


Definitief plan

LTO Noord heeft toegezegd met aanpassingsvoorstellen te komen richting de faunabeheereenheid, die het conceptbeheerplan voor komend jaar moet omzetten in een definitief plan. 'Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter', zegt voorzitter Willem Tijsseling van LTO Noord Oostelijk Flevoland. 'Nu kunnen we niets en moeten boeren bij schade aantonen dat zij preventiemaatregelen hebben genomen.'

Tijsseling benadrukt dat de betrokken boeren eventuele schade intussen wel altijd melden. 'Anders bouwen we geen schadedossier op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer