Limburg biedt hulp bij overlast bevers

De provincie Limburg gaat meer doen om overlast door de almaar uitdijende populatie bevers te verminderen. Er zitten in de provincie nu zo'n 1.200 bevers. Ze zijn nuttig, maar zorgen soms ook voor ernstige overlast. Denk aan het ondermijnen van dijken en spoorlijnen of het afknagen van bomen en gewassen langs de waterkant.

Limburg+biedt+hulp+bij+overlast+bevers
© Pixabay

De provincie steekt in een woensdag gepresenteerd beleidsplan mensen en instanties die iets aan die overlast willen doen de helpende hand toe. Het plan is gericht op het voorkomen en tegengaan van beverschade. Ook wordt een financiële tegemoetkoming bij geleden schade verder uitgewerkt.

Afschieten van de zwaar beschermde diersoort mag alleen als laatste redmiddel, als alle mildere middelen aantoonbaar niet werken, aldus een woordvoerder van de provincie. In 2018 en 2019 zijn negentien bevers gedood, in 2020 28 en in 2021 81. Het gaat met name om bevers die dijken en spoorwegen ondermijnden. Door de groeiende beverpopulatie komt ondergraving vaker voor, blijkt uit het beleidsplan.


'Escalatieladder'

Voor het waterschap is het vaak moeilijk te bewijzen dat lichtere middelen niet werken, geeft de woordvoerder aan. De provincie gaat het schap daarom helpen deze 'escalatieladder' zo effectief mogelijk op te stellen. Meestal helpt verjagen of preventie. Verjagen kan als lichtere middelen niet werken, door het lager maken van een beverdam of het onaantrekkelijk maken van een leefgebied voor de bever.

Schadegevoelige gewassen zoals mais, bieten en fruitbomen kun je volgens het beleidsplan beter niet verbouwen binnen 20 meter van de watergang waar het leefgebied van de bever is. Daarnaast kunnen bomen, struiken en gewassen tegen bevervraat worden beschermd met stevig gaas of stroomdraad. De provincie helpt met voorlichting en subsidies of schadevergoedingen.

De woordvoerder van de provincie benadrukt dat de bever vooral ook veel goede dingen doet. 'Door het opwerpen van dammen helpt het dier enorm tegen verdroging van gebieden en daarmee het voortbestaan van andere diersoorten. En het voorkomt dat landbouwgronden uitdrogen. Het is jammer dat het zo vaak gaat over de schade die de bevers aanrichten. Ze doen heel veel goed werk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer