Utrecht in hoger beroep over ontheffingen schadebestrijding

Het provinciebestuur van Utrecht gaat in hoger beroep tegen rechterlijke uitspraken over ontheffingen voor schadebestrijding. De provincie wil van de Raad van State definitieve duidelijkheid over de wijze waarop ontheffingsaanvragen voor schadebestrijding beoordeeld moeten worden.

Utrecht+in+hoger+beroep+over+ontheffingen+schadebestrijding
© Nieuwe Oogst

Om belangrijke schade aan onder andere weidevogels, vee en landbouwgewassen te voorkomen, heeft Faunabeheereenheid Utrecht verschillende ontheffingen gekregen om diersoorten te beheren. Dierenbeschermingsorganisaties hebben hiertegen bezwaar gemaakt en vervolgens beroep ingesteld bij de rechtbank Midden-Nederland.

De rechter heeft deze beroepen eind februari gegrond verklaard, waardoor de ontheffingen voor vossen, wilde zwijnen en knobbelzwanen niet meer kunnen worden gebruikt. De uitspraken hebben verstrekkende gevolgen onder andere voor het gebruik van de landelijke vrijstelling, het provinciale nulstandbeleid voor wilde zwijnen en de wijze waarop moet worden beoordeeld wanneer er sprake is van belangrijke schade.


Door de uitspraak te toetsen bij een hogere rechter, hoopt provincie Utrecht definitieve duidelijkheid te krijgen over de wijze waarop ontheffingsaanvragen voor schadebestrijding beoordeeld dienen te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer