Sector vecht hoogte van vergoeding wildschade aan

LTO Noord dringt aan op een hoorzitting in Noord-Holland om de bezwaren tegen de vergoeding voor faunaschade toe te lichten. Volgens de landbouworganisatie druist het eigen risico voor de schade van met name ganzen in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van de gedupeerde ondernemers.

Sector+vecht+hoogte+van+vergoeding+wildschade+aan
© Nieuwe Oogst

De uitvoeringsinstantie voor de schade-uitkering BIJ12 heeft de hoogte van de vergoeding aan de getroffen ondernemers bekendgemaakt. Enkele tientallen daarvan hebben daartegen inmiddels bezwaar aangetekend. Binnenkort wordt hiervoor een hoorzitting gehouden, zo is het idee.

Door de verhoging van het eigen risico lopen veel agrarische ondernemers duizenden euro's aan vergoeding mis. Daarnaast zorgt de lagere grasopbrengst voor praktische problemen.


Persoonlijk toelichten

LTO Noord roept ondernemers daarom op om hun bezwaren persoonlijk toe te lichten, ook om helder te maken hoe zwaar de schade ingrijpt in de dagelijkse bedrijfsvoering. Bij voldoende bereidheid onder de ondernemers, zou de hoorzitting dan in Noord-Holland kunnen plaatsvinden.

Het provinciebestuur van Noord-Holland besloot in het het voorjaar van 2020 om het eigen risico te verhogen van 5 procent naar 20 procent. Dit om te stimuleren dat agrarische ondernemers meer actie ondernemen om faunaschades te voorkomen.


Beperkte bejaging

Dat laatste is niet of nauwelijks mogelijk, zegt de landbouw, door de steeds maar groeiende ganzenpopulatie. Daarnaast zijn de mogelijkheden om de ganzen te bejagen te beperkt om het aantal terug te dringen.

Eerder al stelden vertegenwoordigers van LTO Noord dat de provincie zich niet aan eerdere bestuurlijk afspraken heeft gehouden. Noord-Holland beloofde eerder om de schade te vergoeden totdat de populatie is teruggebracht naar het niveau van 2005. Nu worden de problemen elk jaar groter. Zo werd in 2020 in totaal bijna 10 miljoen euro faunaschade uitgekeerd.


Geen nalatigheid

En dat is niet aan de nalatigheid van de ondernemers te wijten, stelt LTO. Door allerlei beperkende regels in de uitvoering kunnen grondgebruikers onvoldoende aan schadebestrijding doen.

Ook door vertragingen bij het opstellen van beheerplannen voor Natura 2000-gebieden dreigt een verdere groei van de populatie. Tot de plannen officieel zijn vastgesteld, kan het toegezegde gecoördineerde beheer niet worden uitgevoerd. Dit is cruciaal om effectiever te kunnen ingrijpen, met beheerteams die onder regie van de faunabeheereenheid gericht aan bestrijding doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer