Honing is bijzaak voor imker Mario Coremans

Mario Coremans verzorgt in het zuiden en midden van het land zo'n zeshonderd bijenvolken. Hij verhuurt zijn kasten voornamelijk voor de bestuiving van zachtfruit in de kas. Dat levert de imker zelf geen honing op, maar de kwekers wel goedgevormde aardbeien en frambozen.

Coremans controleert de twaalf kasten die hij heeft geplaatst bij een aardbeikwekerij in het Brabantse Zundert. 'Ik ga altijd uit van vier bijenkasten per hectare. En elke kweker heeft dan nog zijn eigen voorkeur als het gaat om het aantal hommeldoosjes die hij erbij wil plaatsen.'

Een hommel is een relatief groot en sterk insect. In de praktijk betekent dit volgens Coremans dat het insect een bestuiving kan forceren bij een bloem die daar eigenlijk nog niet aan toe is. 'Zo'n geforceerde bestuiving beïnvloedt de vruchtgroei negatief. Een bij is kleiner en kan pas bestuiven als alle condities van de plant en de bloemen optimaal zijn. Dit zorgt voor een fraaie vruchtgroei en meer fruit van hoge kwaliteit.'

De zachtfruitsector is gebaseerd op smaak, maar ook op vorm, stelt de imker. 'Dat vraagt de consument nu eenmaal. En daar ligt voornamelijk de meerwaarde van het bestuiven met bijen.'


Vriendelijke bijen

De bijen die nu in de kas staan, zijn vorig jaar door Coremans opgefokt. Hij haalt zijn stamlijnen uit een aantal Europese landen waar raszuivere bijen worden gekweekt. Met die genetica fokt hij zelf zijn volken. 'Ik vind bijvoorbeeld vriendelijkheid belangrijk. Dat we hier nu in de kas kunnen staan zonder te worden lekgeprikt, is voor mij een voorwaarde.'

Plukkers en ander personeel moeten zich veilig voelen, zegt de imker. 'Als iemand met een heftruck tegen een bijenkast aanrijdt, moet het niet zo zijn dat die persoon op de vlucht moet slaan. Kijk, ik garandeer nooit dat je niet kunt worden gestoken. Maar in de praktijk werken mijn bijen en mensen goed samen tussen het zachtfruit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer