Boeren experimenteren met subirrigatie om bodemdaling te voorkomen

Twee boeren in het Utrechtse Oudewater experimenteren ieder op een perceel met subirrigatie via molgangen in de polder Ruige Weide. Dat doen ze om de bodemdaling te remmen.

Boeren+experimenteren+met+subirrigatie+om+bodemdaling+te+voorkomen
© Koen van Wijk

Joost Samsom uit Wilnis, bedenker van deze methode om de bodemdaling in het veenweidegebied te remmen, legde de molgangen met zijn machine aan. Vorig jaar deed hij dat al op een eigen perceel.

Bij de aanleg van een 'gewoon' waterinfiltratiesysteem liggen er in het hele perceel pvc-buizen of biodrains in de grond om water te kunnen infiltreren. Bij deze proef legt de boer alleen in de oever een pvc-eindbuis tegen vertrapping door koeien. De draineermachine maakt, als een mol, ondergrondse gangen. Die staan ook in verbinding met de sloot, zodat het water erin en eruit kan stromen. Zo wordt het uitzakken van de grondwaterstanden in de zomer tegengegaan en wordt de bodemdaling geremd door de veenbodem continu vochtig te houden.


Variaties in aanleg

Op basis van de eerdere ervaring bij Samsom zijn er wat variaties in de aanleg gedaan op de percelen bij Van Vliet en Graveland. Daarbij is ook gekeken naar de verschillen in karakteristieken van de percelen. Zo is een deel van een perceel aangelegd zonder pvc-eindbuis, daar is de molgang direct vanuit de sloot getrokken.

Op een ander deel van een perceel zijn de gangen dichter bij elkaar getrokken. Ook wordt op deze percelen gekeken naar verschillen tussen delen met molgangen die onder de greppel doorlopen en delen waar de molgangen een paar meter voor de greppel stoppen.


Effecten grondwaterstand

Er zijn inmiddels grondwaterpeilbuizen geplaatst om de effecten op de grondwaterstand te monitoren. Er wordt minimaal drie jaar gemeten.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterschap Amstel Gooi en Vecht en Wij.land ondersteunen de proef. Ze dragen bij aan de monitoring en analyse van de grondwaterstand en de financiering van de verdere ontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer