Gezuiverd afvalwater potentiële redder in nood bij droogte

De onderzoeksgroep hydrologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kijkt of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie de landbouw kan helpen. De onderzoekers denken dat het een oplossing kan bieden in de vraag naar water tijdens de lange en intense periodes van droogte.

Gezuiverd+afvalwater+potenti%C3%ABle+redder+in+nood+bij+droogte
© VidiPhoto

De Belgische universiteit gaat samen met Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Aquafin onderzoeken of afvalwater, dat nu al wordt gezuiverd via ondergrondse infiltratie, kan worden gebruikt in de landbouw.

De voorbije jaren werd Vlaanderen geconfronteerd met lange en intense periodes van droogte. Terwijl de natuurlijke waterbronnen dan onder druk staan, is de vraag naar water voor de landbouw op zulke momenten juist erg groot. Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen, Aquafin en VUB onderzoeken nu of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie soelaas kan bieden.


Enorme hoeveelheid water geloosd

VUB-professor Marijke Huysmans: 'Aquafin zuivert in de meer dan driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties jaarlijks 800 miljoen kuub huishoudelijk afvalwater tot beekwaterkwaliteit. Dat is een enorme hoeveelheid die na zuivering in het oppervlaktewater wordt geloosd, maar eigenlijk veel potentieel heeft als alternatieve waterbron. Als we in Vlaanderen willen evolueren naar een duurzaam en robuust watersysteem, is hergebruik van gezuiverd afvalwater essentieel. Door het in te zetten voor irrigatie in de landbouw en het vast te houden in het landschap, sluiten we de watercyclus en gaan we verdroging tegen.'

In Molenbeersel in de Belgisch-Limburgse grensgemeente Kinrooi bouwen de projectpartners van 'Subirri' een pilot voor subirrigatie die bestaat uit enkele landbouwpercelen naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie.


Omgekeerde drainage

Subirrigatie is een techniek waarbij water in de bodem van een perceel wordt gebracht via een ondergronds infiltrerend buizennetwerk. Eigenlijk is het een drainagesysteem waarvan de werking wordt omgedraaid. Het water wordt in de drains geleid en infiltreert in de bodem via de openingen in de drains. De bodem wordt natter en het grondwaterpeil stijgt. Op die manier krijgen de gewassen voldoende vocht, wat de oogst ten goede komt.

Subirrigatie is op zich een eenvoudige techniek. De combinatie met het hergebruik van gezuiverd afvalwater maakt dit project speciaal. Het 'Subirri'-project loopt nog tot eind februari 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer