Druppelirrigatie in boomteelt interessant bij hoge vochtbehoefte

Druppelirrigatie heeft in boomkwekerijgewassen vooral meerwaarde bij een irrigatiebehoefte vanaf 100 tot 150 millimeter op jaarbasis.

Druppelirrigatie+in+boomteelt+interessant+bij+hoge+vochtbehoefte
© Haijo Dodde

Dat zei Pieter Janssens van de Bodemkundige Dienst van België vorige week tijdens een webinar voor boomkwekers. Deze onlinebijeenkomst was bedoeld voor Belgische boomkwekers en ook toegankelijk voor leden van LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en leden van de Treeport Zundert.

Tijdens het webinar werd druppelirrigatie vergeleken met haspelberegening. Voordeel van druppelirrigatie is besparing op het waterverbruik met 10 tot 25 procent in teelten die de bodem niet 100 procent bedekken, zoals de boomkwekerij. Het energieverbruik is lager evenals de operationele kosten.


Minder flexibel

Met een systeem van druppelirrigatie zijn boomkwekers minder flexibel dan met een haspel die ze van perceel naar perceel kunnen verplaatsen. Bij druppelirrigatie zijn verder verstoppingen en lekkages niet altijd zichtbaar.

De investeringskosten van druppelirrigatie zijn ook hoger, maar de jaarlijkse variabele kosten per irrigatiebeurt van 25 millimeter zijn aanzienlijk lager. Janssens berekende 8 euro aan energie en 8 euro aan arbeid voor druppelirrigatie ten opzichte van 32 euro aan brandstof en 38 euro aan arbeid voor haspelberegening.

Ook de variabele kosten per kuub efficiënt irrigatiewater zijn lager, meldt de Belgische bodemspecialist. Deze kosten zijn bij eenjarige, dunwandige druppelslangen 0,05 euro per kuub, 0,06 euro bij meerjarige, dikwandige druppelslangen en 0,44 euro bij haspelberegening.


Financieel interessant

'Als een systeem van druppelirrigatie er eenmaal ligt, zet u gewoon de kraan open', adviseert Janssens de boomkwekers. Hij liet de kostprijs ook nog in een grafiek zien, afgezet tegen het toegediende irrigatievolume. 'Vanaf een vochtbehoefte van 100 tot 150 millimeter per jaar wordt het financieel interessant om druppelirrigatie toe te passen.'

Druppelirrigatie werkt goed in de bos- en haagplantsoenteelt, is de ervaring van Marc Lodders van Lodders Boomkwekerijen in het Brabantse Wernhout. 'Dat konden we ons eerst niet voorstellen. We hadden ook nooit gedacht dat we konden schoffelen op bedden waarin druppelslangen liggen. Het kan dus wel.' Lodders combineert op zijn bedrijf druppelirrigatie al enkele jaren met onder meer peilgestuurde drainage.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer