Boorgaten moeten groenbemesters een handje helpen

De Groenbemesterdag 2022 vond dit jaar plaats op de percelen van proefboerderij 't Kompas in het Drentse Valthermond. Wageningen University & Research presenteerde onder meer een proef om met grondboren groenbemesters een handje te helpen.

Leendert Molendijk van WUR Open Teelten is een van de onderzoekers die met een groep bezoekers langs de diverse stands en presentaties loopt. 'Het mooie van deze dag is dat per project zowel een onderzoeker als een bedrijf zich presenteert. Zo krijg je de mooie mix van een verhaal waarom je bijvoorbeeld een bepaalde groenbemestermix moet kopen. Met daarnaast de onderzoeker die aangeeft waar je overal op moet letten voordat je een groenbemester inzet. Want in feite moet je dit gewas niet zien als afsluiter van het seizoen, maar juist als het begin van de nieuwe teelt', zegt hij.

Een van de onderzoeken die op de Groenbemesterdag 2022 werd gepresenteerd, is een proef met boorgaten om ondergrondverdichting op te heffen. Zo hopen de onderzoekers dat de wortelgroei wordt gestimuleerd en overtollig water makkelijker kan worden afgevoerd van het land.


Pendelende regenwormen

Onderzoeker Derk van Balen van WUR Open Teelten legt de proef uit. 'Onze boren hebben hier een lengte van 75 centimeter en een doorsnede van 10 centimeter. Maar we kunnen op de machine ook boren plaatsen van 2 centimeter doorsnede. Daarmee imiteer je dus in feite pendelende regenwormen. De gaten vullen we op met bijvoorbeeld compost. Je ziet dan dat de wortels er goed doorheen kunnen groeien.'

Na het inwinnen van alle informatie over groenbemesters kan een boer makkelijk in een spagaat terechtkomen als het gaat om de vraag welke groenbemester nu geschikt is. Molendijk is daarom blij dat er naast het Handboek Groenbemesters een support tool is die uitkomst biedt. 'Met de Groenbemester Keuzewijzer krijg je, op basis van alle informatie die je geeft over het perceel, de teelt en de problemen, een advies welke groenbemester voor jouw specifieke situatie het beste resultaat geeft. Dus daarmee ben je van die spagaat af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer