5 vragen over groenbemesters in het bouwplan

Groenbemesters worden alsmaar crucialer in het bouwplan. Niet alleen vanwege allerlei bodemverbeterende effecten, maar ook door wet- en regelgeving. Argumenten genoeg om de Groenbemesterdag te organiseren, die 20 oktober plaatsvond in het Zuid-Hollandse Westmaas.

5+vragen+over+groenbemesters+in+het+bouwplan
© Han Reindsen

Waarom zouden ondernemers groenbemesters zaaien?

Groenbemesters spelen een belangrijke rol in het aanvoeren van organische stof. Dat zorgt voor humusvorming, waardoor de bodemstructuur verbetert. Door humus wordt water beter vastgehouden en het dient als voeding voor de bodem.

Groenbemesters bedekken de bodem tegen weersextremen, waardoor meer zuurstof in de grond blijft. Vlinderbloemige groenbemesters binden stikstof en hebben daardoor geen input nodig. Daarbij leveren vlinderbloemigen stikstof voor het volggewas. Ook functioneren groenbemesters als onkruid- en aaltjesbestrijding. Vooral mengsels zorgen voor meer biodiversiteit.


Wat heeft invloed op de organischestoflevering?

Het zaaitijdstip en de gewashoogte hebben veel effect op de levering van effectieve organische stof (EOS). Vroeg zaaien en een hoger gewas leveren meer EOS. Zo geeft bladrammenas die voor of rond 1 september is gezaaid, meer EOS dan gele mosterd op dat moment. Bladrammenas van 50 centimeter hoog levert de helft van de EOS dan als deze 100 centimeter is. Ook de grondsoort en de stikstofvoorraad hebben invloed op de organischestofvoorziening.


3Is de combinatie met niet-kerende grondbewerking (NKG) geschikt?

Door groenbemesters is de draagkracht van NKG-gronden beter. Ook de waterhuishouding gaat vooruit. De infiltratie is beter. Vooral mengsels zijn geschikt voor NKG. Alleen bladrammenas is lastiger onder te werken, omdat het gewas veel massa heeft.


Kunnen ze een grondbewerking sparen?

Door de bodembedekking van een groenbemester wordt onkruid onderdrukt en kan een grondbewerking worden bespaard. Wageningen University & Research heeft hiermee ervaring in bieten. Wanneer de groenbemester tot twee weken voor bietenzaai bleef staan, was bij opkomst nauwelijks onkruid te zien. Op het vooraf braakliggende perceel was na opkomst van de bieten wel onkruid aanwezig.


Welk tijdstip en welke methode zijn geschikt voor het onderwerken?

Hoe langer de groenbemester blijft staan, hoe langer deze een positieve werking heeft. Door in het najaar een voorbewerking te doen, kan het gewas gedeeltelijk verteren en is de voorjaarsbewerking makkelijker. Ook is de kans op een inkuileffect kleiner. Geschikte machines voor een goede voorbewerking zijn een vastetandcultivator, klepelmaaier of ecoploeg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer