Veelzijdig klavermengsel levert extra stikstof voor volggewas

'Klaver bindt stikstof uit de lucht. De groenbemester heeft daardoor geen input nodig en levert het extra stikstof voor het volggewas', weet accountmanager Pieter Vos van zaadleverancier Barenbrug. Hij meldde dat woensdag op de Groenbemesterdag in het Zuid-Hollandse Westmaas.

Veelzijdig+klavermengsel+levert+extra+stikstof+voor+volggewas
© Job Hiddink

'Het grootste voordeel van een klavermengsel is dat het zorgt voor een hogere opbrengst en weerbaarheid van de hoofdteelt', legt Vos uit. 'Dit mengsel is begin augustus gezaaid, maar er zitten nu al penwortels en stikstofbolletjes aan. Dat komt door de snelle vestiging en bodembedekking.'

De mix bestaat uit Inkarnaat-, Perzische, Alexandrijnse en Balansaklaver. 'Ook verbeteren klavers de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid en dragen ze bij aan meer bodemleven.' Volgens de accountmanager is het mengsel ook geschikt voor akkerbouwers die het ruilen met veehouders, omdat het zorgt voor smakelijk ruwvoer. 'Veehouders kunnen niet zonder akkerbouwers, andersom ook niet.'


Geen input nodig

Het klavermengsel heeft geen input nodig, omdat het gewas zelf stikstof uit de lucht bindt. 'Het levert 20 tot 25 kilo stikstof per ton droge stof voor het volggewas', zegt Vos. 'Jaarlijks voegt het 600 tot 1.100 kilo effectieve organische stof toe aan de bodem. 'Maar dan moet je het niet maaien.' Ander voordeel van een klavermix is verbetering van de biodiversiteit.

De klavers zijn in het voorjaar goed onder te werken, de vier soorten zijn allemaal vorstgevoelig en breken gemakkelijk af. Vos adviseert telers om de klavers niet te diep te zaaien. 'Twee keer de lengte van het zaaizaad. En vul de zaaibak voor maximaal 1 hectare, anders is er kans op ontmenging.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer