College Almere stapt op vanwege Floriade

Vanwege het financiële debacle dat dreigt voor de organisatie van de Floriade hebben de wethouders van het Almeerse college hun ontslag aangeboden. Dat gebeurde donderdagavond in een raadsvergadering.

College+Almere+stapt+op+vanwege+Floriade
© Treeport Zundert

De organisatie van de Floriade maakte donderdag bekend dat het grote tuinbouwevenement afstevent op een verlies van 34 miljoen euro. De Floriade BV wijt dit aan tegenvallende bezoekersaantallen en hogere kosten vanwege coronamaatregelen. Mocht het verlies daadwerkelijk zo hoog zijn, dan zal de organisatie de leningen, die onder meer gemeente Almere verstrekt heeft, niet kunnen terugbetalen.


In een verklaring stelt het college van Almere dat de Floriade het verdient om meer bezocht te worden, net als de stad Almere. 'Voor ons was de Floriade een belangrijke prioriteit. Er zijn natuurlijk verklaringen dat er minder bezoekers zijn, maar voor ons is dat niet genoeg. Wij vinden dat wij verantwoordelijkheid moeten nemen en bieden daarom ons ontslag aan', schrijven de vertrekkende wethouders.


Stekker eruit of toch doorgaan

Omroep Flevoland peilde nadat bekend werd dat het college opstapte de meningen van de politieke partijen in de gemeenteraad van Almere. De PVV, altijd al een groot tegenstander van het evenement, wil dat meteen de stekker er wordt uitgetrokken. VVD en PvdA willen weten wat nu beter is voor de stad, meteen stoppen of toch doorgaan.

Jan Hoek van GroenLinks, de verantwoordelijke wethouder en nu dus aftredend, denkt dat het beter is om door te gaan. Volgens hem zijn de gevolgen van een eventueel faillissement van de Floriade groot. 'Dan krijgt niemand zijn geld terug en is de imagoschade nog groter.' Hoek zegt in gesprek te zijn met de provincie Flevoland en Rijksoverheid om eventueel nog financieel bij te dragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer