Floriade heeft extra strop van 34 miljoen euro

Floriade Expo 2022 heeft een extra kostenpost van 33,8 miljoen euro door tegenvallende bezoekersaantallen. De organisatie verwacht dat in totaal maar 1,2 miljoen mensen het evenement zullen bezoeken in plaats van de begrote twee miljoen.

Floriade+heeft+extra+strop+van+34+miljoen+euro
© Floriade Expo 2022

Sinds de start van de Floriade op 13 april dit jaar hebben 232.500 mensen de expositie bezocht. Dat is ongeveer een derde van de verwachte bezoekersaantallen. Financieel betekenen de lagere bezoekersaantallen 24,3 miljoen euro minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten, zoals corona-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, komt de totale strop op 33,8 miljoen euro uit. Dit verwerkt gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021.

Om 1,2 miljoen bezoekers te trekken, neemt de Floriade maatregelen. Het gaat onder andere om extra marketingcampagnes en een aantrekkelijker prijsniveau. Ook wil de organisatie de kaartverkoop verbeteren. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat sinds corona een verandering in het recreatiegedrag heeft plaatsgevonden, meldt de Floriade.


Minder vaak bezoek dagattracties

De organisatie heeft dit onderzoek laten uitvoeren om erachter te komen waarom de bezoekersaantallen zo sterk achterblijven. Nederlanders blijken minder vaak dagattracties te bezoeken dan voor corona. Nu er weer meer kan, kiezen mensen eerder voor een sociale activiteit met vrienden of familie, zoals op visite gaan, een terras bezoeken of uit eten gaan.

Ook wordt uit het onderzoek van Motivaction duidelijk dat de huidige toegangsprijs door sommige doelgroepen als hoog wordt ervaren, vooral onder druk van de huidige hoge inflatie en energiekosten. Na de coronapandemie moest er in de eerste weken na de opening nog veel gebeuren op het Floriadeterrein. De stroeve start leidde in het begin tot negatieve publiciteit en reviews. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer