Kweker vernoemt rode roos naar stichting Matchis

Een nieuwe rode roos, waarvoor jaren nodig zijn geweest om hem te kweken. Die roos staat symbool voor de lange weg die leukemiepatiënten afleggen voordat ze in aanmerking komen voor stamceldonatie. De Rosa Matchis ontstond in 2015 door een kruising en werd zondag onthuld op de Floriade Expo in het Flevolandse Almere.

Kweker+vernoemt+rode+roos+naar+stichting+Matchis
© Floriade Expo

Om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren, doopte ex-leukemiepatiënt en rozenkweker Patrick Wijnhoven uit het Limburgse Wanssum de rode tuinroos. Die is gekweekt door Jan Spek Rozen en door hemzelf geselecteerd. Wijnhoven werd op 28-jarige leeftijd getroffen door bloedkanker.

De rozenkweker werd inmiddels 24 jaar geleden succesvol getransplanteerd met stamcellen door een anonieme donor na bemiddeling van stichting Matchis. Wijnhoven is dankbaar voor de tweede kans die hij in het leven heeft gekregen. Hij maakt er zijn missie van om het belang van voldoende donors onder de aandacht te brengen.


Geen toeval

De kleur van de Rosa Matchis is geen toeval. Deze verwijst naar de bloedkanker waarvan Wijnhoven is genezen. Matchis is de naam van de stichting die ervoor zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen zo snel mogelijk de best passende donor voor een stamceltransplantatie krijgen.


Rosa Matchis
Rosa Matchis © Floriade Expo

Het kweken van een nieuw roos die klaar is voor de verkoop duurt jaren. Net als de juiste match vinden voor een stamceltransplantatie is de kans op een goed resultaat bij de kruising van rozen klein. Daarom worden er honderdduizenden kruisingen gemaakt in de hoop dat er één goed resultaat tussen zit. De parallel is volgens de kweker onontkoombaar en de symboliek compleet.


Gedoopt

Zondag was het dan eindelijk zo ver. In de tuin van de Cultuurgroep Rozen op de Floriade Expo in Almere kreeg de nieuwe rode tuinroos zijn naam: Rosa Matchis. Het dopen ervan was de uitdrukkelijke wens van Wijnhoven. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van de roos wordt gedoneerd aan stichting Matchis.

De naamgevingsceremonie werd verricht door directeur van de Stamceldonorbank Jaap Dijkman, Alex Spek van Jan Spek Rozen, dendroloog (bomenexpert, red.) van Floriade Jaap Smit en Wijnhoven. De rode tuinroos is te zien tijdens de tuinbouwtentoonstelling die nog tot 9 oktober duurt en is verkrijgbaar bij rozenkwekerij De Wilde in het Gelderse Zutphen. De roos is geschikt om te planten in de volle grond of op pot en bloeit van juni tot ver in het najaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer