BEST-kas voldoet aan doelstellingen

Het telen van frambozen in een BEST-kas (Berry Energy Saving Technology) heeft in het eerste jaar aan de doelstellingen voldaan. De kas is ontwikkeld voor gewassen met een lagere energiebehoefte om met minder energie (klimaatneutraal) te telen en een hogere productie te realiseren.

BEST%2Dkas+voldoet+aan+doelstellingen
© Vidiphoto

In de kas was sprake van een laag energieverbruik en een hoge productie. De teelt in potten op goten maakte recirculatie van drainwater mogelijk. Op de kas met doorlopende nokluchting is noppenfoliefilm aangebracht. Ook heeft de kas een energiescherm.

De noppenfoliekas had een goed uniform klimaat waarin een goede kwaliteit framboos is geteeld met een hoog suikergehalte en goede houdbaarheid. De plantdichtheid was nog niet optimaal en moet verder worden geoptimaliseerd.


Beter binnenklimaat

De economische analyse laat zien dat een noppenfoliekas economisch een lagere investering heeft dan een glazen kas. Vooral het binnenklimaat is beter, omdat er meer ventilatiecapaciteit is.

Het project is een publiek-private samenwerking van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, is tot stand gekomen door Rovero Systems, RKW HYPlast, Peter Dekker Installaties, Ludvig Svensson, Metazet Formflex, Modiform, Genson Soft Fruit Plants, Berryworld Europe, het programma 'Kas als Energiebron' en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer