Niek Weersink: 'Bij huidige gasprijs warmtepomp in 1,5 jaar terugverdiend'

Vermeerderaar Niek Weersink uit het Overijsselse Geesteren wilde zijn bedrijf verduurzamen. Omdat zonnepanelen geen optie waren, investeerde hij in een warmtepompsysteem met warmtewisselaar.

Niek+Weersink%3A+%27Bij+huidige+gasprijs+warmtepomp+in+1%2C5+jaar+terugverdiend%27
© Léonie Vaarhorst

Net als zoveel ondernemers houdt de vraag 'hoe het bedrijf verduurzamen' Weersink bezig. Omdat het elektriciteitsnet waar hij op aangesloten is vol zit en groene zonne-energie niet terug geleverd kan worden, vroeg de varkenshouder zijn installateur naar andere mogelijkheden om te verduurzamen.

Het werd het Pigs2Heat-systeem van Installatiebedrijf FD Loohuis uit Saasveld. Een warmtewisselaar die is gebaseerd op het terugwinnen van warmte uit het water van de luchtwasser.


Hart van het bedrijf

Weersink heeft een vermeerderingsbedrijf met 1.300 zeugen. Oorspronkelijk stond het bedrijf in Mander, maar verkaste in 2009 naar het LOG-gebied bij Geesteren. In 2019 groeide het bedrijf naar de huidige omvang. De luchtwasser zit in het hart van het bedrijf: de technische ruimte. Daarin bevindt zich ook de verwarmingsinstallatie. En daar staan nu ook de roestvrijstalen wisselaar met Nibe warmtepompen, twee regelkasten en een buffervat.

'Doordat alles dicht bij elkaar zit, was het plaatsen van de installatie eenvoudig te realiseren', geeft Gerben Bom van Installatiebedrijf FH Loohuis aan. In de technische ruimte domineren twee grote buizen. Daarin geeft het water van de luchtwasser warmte af aan de warmtepomp.

Het warme water wordt opgeslagen in een groot buffervat in de technische ruimte staat. De warmte daaruit houdt de temperatuur in de cv-leiding van onder andere de brede bolle vloer in de biggenstal en vloerverwarming in de kraamafdeling op maximaal 50 graden Celsius.


80 procent minder gas

De installatie draait sinds februari en de cv-installatie heeft sinds dat moment nog niet weer gedraaid. Wordt het heel koud, dan vormt deze de back-up en slaat automatisch aan. 'Het werkt eigenlijk als een soort hybridepomp.' Weersink verwacht met de warmtewisselaar 80 procent minder gas te verbruiken. In de praktijk staat dat op zijn bedrijf gelijk aan 80.000 kuub. Daar staat tegenover dat het stroomverbruik op jaarbasis stijgt met 160.000 kWh.

'Bij de huidige gasprijzen is de installatie in 1,5 jaar terugverdiend', weet hij. Maar ook als de terugverdientijd langer was geweest, had hij erin geïnvesteerd. Naast verduurzamen, noemt hij het imago van de sector als belangrijke reden. 'De stal van Weersink leent zich voor een warmtewisselaar, maar in principe kan die in elke stal worden aangelegd. Ook met de helft van de capaciteit', geeft Bom aan.

Stroomversnelling

Sinds de gasprijzen stijgen, kwam de vraag naar warmtepompen in een stroomversnelling. 'Van dit type warmtewisselaar draaien inmiddels zes systemen, waarvan één op een bedrijf met melkgeiten', zegt Bom. Voor de kalverhouderij heeft het bedrijf, waarvoor Bom werkt, er een in ontwikkeling. De installatie wordt op maat gemaakt en aangestuurd door een door Installatiebedrijf FH Loohuis in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem.

Een warmtepomp valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Die is op dit moment nog open. Voor de rest van de installatie kan gebruik worden gemaakt van de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer