Tuinders voorzien invloed duurdere energie op consumentenprijs

In de glastuinbouwsector zijn er zorgen over de stijging van de energieprijzen, meldt Glastuinbouw Nederland. Volgens de organisatie onderstrepen de ontwikkelingen op de energiemarkt het belang van de transitie naar een klimaatneutrale sector.

Tuinders+voorzien+invloed+duurdere+energie+op+consumentenprijs
© Twan Wiermans

Glastuinbouw Nederland ontvangt diverse signalen van ondernemers die zich zorgen maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Veel tuinders verwachten op korte termijn dat de energieprijzen invloed hebben op de productieprijs van groenten, fruit, bloemen en planten. Voor de tuinders blijft het echter de vraag of zij de hogere kosten ook kunnen doorberekenen in hun afzetprijzen.

In een bericht over de energieprijzen constateert Glastuinbouw Nederland dat dagelijks records worden gebroken. De elektriciteitsprijs stijgt in rap tempo vanwege de hogere CO2-emissieprijs van het EU-ETS en door de stijging ook van de steenkool- en gasprijzen. De verwachting is dat de hoge energieprijzen in elk geval tot en met de komende winter aanhouden.


Nieuw convenant met de overheid

De ontwikkelingen op de energiemarkt bewijzen het belang voor de glastuinbouwsector om te werken aan de energietransitie, schrijft Glastuinbouw Nederland. De belangenorganisatie werkt momenteel in samenwerking met de overheid aan een nieuw convenant. Daarin worden afspraken over de energietransitie en CO2-emissiedoelen voor 2030 vastgelegd met daarbij voldoende handelingsperspectief voor de ondernemers.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer