Drentse komkommerteler doet licht uit om kosten te drukken

Komkommerteler Koos de Vries uit het Drentse Erica gaat stoppen met belichten. Hij bespaart daarmee miljoenen euro's op de energiekosten van zijn bedrijf. Ook heeft de teler daardoor minder personeelskosten.

Drentse+komkommerteler+doet+licht+uit+om+kosten+te+drukken
© Twan Wiermans

Volgens De Vries worden de productiekosten met ongeveer 85 cent per kuub gas in de winter te hoog. Qua personeel kan de kweker de helft van arbeidskosten besparen. De keerzijde van het verhaal is dat het ook miljoenen minder komkommers oplevert.

De Vries heeft in Drenthe 18 hectare komkommer, waarvan hij nu van 11 hectare het licht dooft. 'Ik heb nog nooit meegemaakt dat de prijsstijging zo bepalend is voor de bedrijfsvoering. Dit voorjaar waren de prijzen nog 20 cent, nu tot ruim boven een euro.'


Extra kosten

De komkommerteler denkt dat doorberekenen van de extra kosten ook niet helpt. 'Dan halen ze wel goedkopere producten uit Spanje.' Voorzitter Cees Ruhé van de Glastuinbouwafdeling Drenthe en Groningen denkt niet dat het meteen zo gaat. 'Vergeet niet dat overal in Europa de energieprijzen hoog zijn. Wel denk ik dat we minder producten in de supermarkt krijgen.'

Het kabinet is ondertussen bezig om verschillende compensatiescenario's door te rekenen. De Vries verwacht niet dat ze hem daarin tegemoet kunnen komen. De teler gebruikt 13 miljoen kuub gas per jaar. Bij een gasprijs van 15 cent per kuub betekent dit al dat de overheid hem 2 miljoen euro zou moeten compenseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer