Glastuinbouw Nederland: 'Samen optrekken bij aanpak maatschappelijke vraagstukken'

Tuinders en overheden moeten samen optrekken bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken, vindt Glastuinbouw Nederland. De brancheorganisatie overhandigde dinsdag een boek in de Tweede Kamer met daarin een toekomstvisie voor de Nederlandse glastuinbouw.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Samen+optrekken+bij+aanpak+maatschappelijke+vraagstukken%27
© Dirk Hol

In het boek 'Gaan met die circulaire kas! - Samen gezonder en gelukkiger' worden concrete voorzetten gegeven aan de beleidsmakers in de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld het creëren van een gelijk speelveld in Europa, realisatie van warmtenetten in glastuinbouwclusters, herstructurering en vernieuwing van het glasareaal en het beschikbaar houden van subsidieregelingen.

Ook over plantgezondheid, water, milieu, arbeid en onderwijs zijn heldere gesprekspunten geformuleerd voor een dialoog met de overheid. Verder wil Glastuinbouw Nederland met het boek aangeven dat de glastuinbouw met zijn producten bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van mensen. De brancheorganisatie wil laten zien dat tuinders zo duurzaam mogelijk en met oog voor hun omgeving produceren.


Klimaatneutraal in 2040

Zo is het een doel van de glastuinbouw om klimaatneutraal te zijn in 2040. Om die ambitie te halen, is medewerking nodig van beleidsmakers en bestuurders van lokale, regionale, landelijke en EU-overheden en maatschappelijke organisaties. Achterin het boek roept Glastuinbouw Nederland de beleidsmakers daarom op om samen met de sector aan de slag te gaan.Voorzitter Adri-Bom Lemstra overhandigde dinsdag het eerste exemplaar aan de beleidsmakers. Dat betreft directeur-generaal (DG) Marije Beens van het ministerie van LNV, DG Klimaat en Energie Sandor Gaastra van het ministerie van EZK en Rogier Tesson, coördinerend beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer