Buitenlands eigendom Nederlandse landbouwgrond neemt 8 procent af

Het buitenlands eigendom van landbouwgrond in Nederland is tussen 2016 en 2021 afgenomen met 2.100 hectare tot 24.600 hectare. Dat is een afname van 8 procent, blijkt uit een Kamerbrief van landbouwminister Henk Staghouwer.

Buitenlands+eigendom+Nederlandse+landbouwgrond+neemt+8+procent+af
© Twan Wiermans

In de Kamerbrief informeert Staghouwer de Tweede Kamer over de uitkomsten van een recent onderzoek over het buitenlandse eigendom van agrarische grond in Nederland. Overigens is 24.600 hectare 1,4 procent van het totaal areaal landbouwgrond in Nederland.

Het grootste deel van het buitenlands eigendom zijn eigenaren die in België (57 procent) en Duitsland (21 procent) wonen. Met de inwoners van de overige Europese landen (inclusief Turkije) komt het aandeel in 2021 uit op 90 procent. Dat is bijna gelijk aan het aantal in 2016.


10 procent

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van het buitenlands eigendom berust bij landen of continenten buiten Europa. Het buitenlands eigendom van Nederlandse landbouwgrond is in handen van een groot aantal eigenaren. Zowel in 2016 als in 2021 zijn dat er meer dan vierduizend. Dat is een gemiddeld landbouwareaal van 6 hectare per eigenaar.

Van de ruim vierduizend eigenaren in 2021 hebben slechts veertien eigenaren meer dan 100 hectare in eigendom. Verder blijkt uit de brief dat tussen 2016 en 2020 in totaal 3.700 hectare landbouwgrond in Nederland door buitenlandse eigenaren is aangekocht. Dat betekent 2,2 procent van het totaal verhandeld areaal landbouwgrond.


800 hectare

Buitenlandse rechtspersonen kochten in de periode 2016-2020 ruim 800 hectare landbouwgrond in Nederland. Dat is 22 procent van het totaal aangekocht areaal door buitenlanders in deze jaren. In dezelfde periode verkochten buitenlandse eigenaren in totaal bijna 4.500 hectare landbouwgrond in Nederland.

Dat is 2,7 procent van het totaal verhandel areaal landbouwgrond in deze periode. Van het totaal verkochte areaal is 90 procent verkocht door eigenaren binnen Europa. Natuurlijke personen die in het buitenland wonen, verkochten in de periode 2016-2020 bijna 4.100 hectare landbouwgrond in Nederland. Dat is 91 procent van het verkochte areaal door buitenlanders in deze jaren.


Gemiddelde oppervlakte

De gemiddelde oppervlakte van de aan- en verkoop van landbouwgrond in Nederland in de periode 2016-2020 door buitenlanders is met respectievelijk 6,9 en 6,6 hectare per eigenaar beperkt. Twee buitenlanders kochten in deze periode meer dan 100 hectare. Vijf verkochten meer dan 100 hectare landbouwgrond in Nederland.

Deskundigen bevestigen dat buitenlandse interesse voor landbouwgrond in Nederland beperkt is. In de grensstreek zijn er agrarisch ondernemers die hun bedrijf net over de grens hebben en Nederlandse landbouwgrond kopen voor de agrarische bedrijfsvoering. Afgezien van deze specifieke situatie kennen deskundigen nauwelijks of geen voorbeelden van buitenlandse interesse voor grond met een duurzaam agrarisch karakter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer