Bekijk hier ons liveblog van landelijk boerenprotest Stroe

Het landelijk boerenprotest werd woensdag gehouden in het Gelderse Stroe. Nieuwe Oogst deed de hele dag verslag van deze demonstratie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Bekijk en lees hier al onze berichten en video's uit onze liveblog.

Bekijk+hier+ons+liveblog+van+landelijk+boerenprotest+Stroe
© Maarten JanseBart Kemp (Agractie): 'We hebben laten zien dat het ons heel hoog zit'20.59 - Bart Kemp van Agractie kijkt met een goed gevoel terug op het boerenprotest. 'Met de mega-opkomst hebben de boeren duidelijk gemaakt dat het ze erg hoog zit en dat ze niet met zich laten sollen.'

Volgens de organisatie van het protest waren er tienduizenden boeren en andere tegenstanders van het stikstofbeleid naar Stroe gekomen. Kemp zei dat de actiedag zonder incidenten is verlopen, maar dat de organisatie wel was verrast door de gevolgen van de massale opkomst.


© Johan Wissink

Hij meldde dat er na het protest in Stroe nog vele andere acties tegen het stikstofbeleid zullen volgen. 'Daarbij kun je onder meer denken aan protesten bij provinciehuizen en ministeries. Het hoeven niet per se landelijke acties te zijn. Ook regionaal kunnen we veel doen.'

(ANP)Enkele honderden boeren bekeurd rond boerenprotest20.56 - De politie heeft rond het boerenprotest in Stroe enkele honderden boeren bekeurd. Dat meldt hoofd operatiën Willem Woelders van Politie Nederland . 'Bij excessen is ingegrepen.'

A1 weer vrijgegeven bij Barneveld19.41 - Rijkswaterstaat meldt dat de A1 bij Barnveld in beide richtingen weer is vrijgegeven. Wel raadt Rijkswaterstaat bestuurders aan op te letten op de trekkers en andere landbouwvoertuigen die op de snelweg rijden en het weggedrag daarop aan te passen.

Yesilgöz: boeren zoveel mogelijk beboeten voor overtredingen19.01 - Boeren die tijdens het boerenprotest 'de regels aan hun laars hebben gelapt' door met trekkers de snelweg op te gaan en daarmee andere weggebruikers in gevaar hebben gebracht, komen daar wat justitieminister Dilan Yesilgöz betreft niet zomaar mee weg.

Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. 'Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen. Regels zijn er voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden', meldt Yesilgöz. Een daarvan is het achteraf beboeten.Dat is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is. Boeren riepen daarnaast woensdag collega's mét kenteken op dat van hun trekker te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie.

(ANP)Joost Eerdmans: 'JA21 zet in op tienpuntenplan voor stikstof'18.31 - JA21 staat in het stikstofdebat 100 procent aan de kant van de boeren. Tweede Kamerlid Joost Eerdmans benadrukt dat zijn partij inzet op een tien puntenplan. Daarbij worden onder meer metingen gedaan in de grond en niet alleen in de lucht.

Vakbond: politie had drukte op snelwegen niet kunnen voorkomen18.37 - De politie zou ook met zwaarder materieel en meer mensen niet in staat zijn geweest de door de boeren veroorzaakte drukte op de snelwegen te voorkomen. Dat zegt een woordvoerder van politievakbond ACP.

De actie van de boeren was daar volgens de bonden te massaal voor. Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. 'Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten', zo klinkt het.

Tegen de regels in gingen landbouwvoertuigen de weg op. De politie zette opritten af, maar kon niet voorkomen dat boeren alsnog de snelweg op draaiden. De woordvoerder van de ACP stelt dat politiemensen niets te verwijten valt wat het dichtslibben van de snelwegen betreft.

(ANP)Boeren en politie overleggen over terugreis17.55 - Boeren vertrekken langzaam weer van het demonstratieterrein in Stroe. De politie sprak met alle leiders en organisatoren van het boerenprotest om de aftocht goed te laten verlopen.Organisatie kijkt tevreden terug op boerenprotest17.41 - De organisatie kijkt tevreden terug op het boerenprotest in Stroe. De hitte speelde de organisatie wel een beetje parten, zo moest er extra water aangevoerd worden. Woordvoerder Wim Brouwer: 'De sfeer in op het veld is fantastisch.'

Snelweg A6 bij Emmeloord geblokkeerd met trekkers17.01 - Boeren hebben de snelweg A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder in beide richtingen geblokkeerd met trekkers, meldt Rijkswaterstaat. Een woordvoerder sluit niet uit dat er op meer plekken zulke acties komen.


De politie had al signalen gekregen dat er mogelijk wegen zouden worden geblokkeerd. Daarom houdt de politie de Ketelbrug bij de Noordoostpolder extra in de gaten, op de weg en op het water eronder. Maar daar is het volgens Rijkswaterstaat nog rustig.

(ANP)Roelof Bisschop vangt bot in Den Haag16.22 - Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP heeft geen begrip voor het feit dat de overheid niet luistert naar de sector. Hij maakt zich ook sterk voor innovaties in de land- en tuinbouw, maar vangt bot in Den Haag.

Organisatie: Stroe is aftrap van een lange reeks betogingen16-03 - 'Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen', zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het boerenprotest. 'We zijn nog lang niet klaar.'

Na het afronden van het sprekersprogramma verliet een aantal betogers het terrein. Anderen blijven wachten op de band die nog gaat spelen. Volgens de organisatie waren er 60.000 mensen met 20.000 trekkers naar de betoging gekomen. De gemeente Barneveld, waarvan Stroe deel uitmaakt, kan dat niet bevestigen.Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet was omstreeks 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 120 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

(ANP)Boerendochters zien noodzaak protest bij hun thuis in15.34 - Heidi en Rianne Brouwer zijn de dochters van de boer waar het boerenprotest is Stroe wordt gehouden. De meiden zouden eigenlijk liever geen demonstratie op het erf hebben, maar ze zien de noodzaak ervan in. Door het stikstofbeleid wordt boeren voor hen in de toekomst vrijwel onmogelijk gemaakt.

Sjaak van der Tak: 'Handen af van het platteland'14.47 - LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak heeft de menigte toegesproken. Zijn woorden vielen in goede aarde. Hij stelde dat het 'dictaat van Van der Wal van tafel moet'.

'Handen af van het platteland. Boeren hebben het platteland opgebouwd en daarmee Nederland rijk gemaakt', stelt de LTO-voorzitter Van der Tak riep op om de Kritische depositiewaarde (KDW) los te laten en te kijken naar de instandhouding van de natuur. 'Geen onhaalbare doelen stellen.'


Sjaak van der Tak in Stroe
Sjaak van der Tak in Stroe © Maarten Sprangh Photography

Daarnaast riep de LTO-voorman de boeren op om de verbinding met de maatschappij te behouden. 'De samenleving moet achter ons blijven staan. Ze staan nu achter ons en dat moeten we zo houden.' Hij ziet de politiek in Den Haag op dit moment niet als gesprekspartner. 'De politiek zit in een tunnelvisie. Dan kun je er niet mee praten.'

(Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst)Gemeente Barneveld roept op niet meer naar Stroe te komen14.44 - Gemeente Barnveld doet een dringende oproep aan boeren om niet meer naar Stroe te komen. 'Het verkeer staat volledig vast en de parkeerterreinen zijn vol.'

A1 van Amersfoort tot Apeldoorn afgesloten14.31 - De politie meldt dat snelweg A1 vanwege het boerenprotest van Amersfoort tot Apeldoorn in beide richtingen is afgesloten. Boeren, bestuurders en inzittenden die vast staan op de A1 krijgen water uigereikt.Op groot scherm boerenprotest volgen14. 02 - Boeren die niet in stroe zijn, kunnen het boerenprotest live op de voet volgen via dit scherm langs de A58 bij het Brabantste Moergestel.

© ZLTO

(ZLTO)Voorman Agractie: 'Staat is in oorlog met boerenrepubliek'13.58 - 'De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen', zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie kort na het begin van het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet.

Kemp benadrukte wel dat niet zal worden opgeroepen tot strafbare feiten. 'We zullen de strijd zonder wapens moeten voeren.' Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten reageerden de actievoerders instemmend. Kemp riep de boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's.
Sjaak van der Tak. 'Boerenprotest nu al succes door grote opkomst'13.43 - LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak noemt het boerenprotest nu al een succes gezien de grote opkomst van boeren. Hij heeft het volste vertrouwen erin dat de boeren en de belangenorganisaties het stikstofbeleid van tafel weten te krijgen.

Boerenprotest ruim uur later dan gepland begonnen13.22 - Ruim een uur later dan gepland is het boerenprotest in Stroe begonnen. Veel boeren waren nog onderweg, waardoor de organisatie tot uitstel besloot.

© Johan Wissink


Trekkers met pech langs de weg13.12 - Bij Rijkswaterstaat zijn er diverse meldingen van trekkers met pech op of langs de weg. In sommige gevallen moeten de landbouwvoertuigen weg worden gesleept. Verder zijn er op diverse plekken in het land nog files als gevolg van het boerenprotest.

Op de A1 ter hoogte van knooppunt Beekbergen werd vanmorgen een trekker met een lekke band weggesleept. Ook op de A30 bij Ede heeft een berger een landbouwvoertuig meegenomen vanwege een klapband.De files staan overwegend nog rondom Stroe, maar er zijn uitzonderingen. Zo is er ook op de A7 in het noorden van het land in de buurt van Drachten een forse file als gevolg van trekkers op de snelweg.


Stikstofprotest nog niet begonnen, veel betogers nog onderweg12-59 - Het officiële programma van het boerenprotest is nog niet begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12 uur van start gaan, maar er zijn nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

Vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen hebben zich al verzameld op het terrein waar actie wordt gevoerd. Ook staan er duizenden trekkers rond het veld waar een podium is neergezet. De sfeer is gemoedelijk. Er zijn hapjes en drankjes en uit de speakers schalt non-stop boerenrock.
Boeren geven mening over stikstofaanpak kabinet12.18 - Boeren geven in Stroe hun mening over het stikstofbeleid van het kabinet. Ze nemen daarbij op het terrein waar het boerenprotest wordt gehouden geen blad voor de mond.

Op de traptrekker naar school12.13 - Op alle basisscholen in de Brabantse gemeente Bernheze kwamen veel kinderen, zowel van agrarisch ondernemers als van niet-boeren, vandaag op de traptrekker naar school. Op deze manier steunen zij het boerenprotest.

© ZLTO


ZLTO-afdeling Bernheze zette de actie op touw met ondersteuning van ZLTO. De kinderen krijgen als bedankje voor hun inzet allemaal een goodiebag met trekkerbingokaart, koetjesreep en miniatuurtrekker.

(Jasper Schel, redacteur Nieuwe Oogst)Meer dan een uur vertraging op A1 door boerenprotest11.40 - Op de A1 staat het verkeer in beide richtingen tussen Amersfoort en Apeldoorn vast. Er is ruim een uur vertraging, meldt Rijkswaterstaat. Talloze trekkers rijden over de weg richting het boerenprotest in Stroe.Eerder op de ochtend riep Rijkswaterstaat al op de weg te vermijden.
VVD'er Van Campen ook niet aanwezig in Stroe11.21 - Naast Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 is ook Thom van Campen niet aanwezig bij het boerenprotest. Ook hij geeft aan dat zijn veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Caroline van der Plas: 'Boerenprotest lekker op het boerenland tussen de eigen mensen'10.35 - Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) ging dinsdag al naar Stroe. Ze verwacht dat het vandaag heel druk wordt bij het boerenprotest. 'De organisatie heeft er heel goed aan gedaan om het hier te houden. Lekker op het boerenland tussen de eigen mensen.'

D66-Kamerlid De Groot niet naar boerenprotest, veiligheid volgens NCTV niet gegarandeerd10.07 - Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 komt niet naar boerenprotest. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft hem dat afgeraden. Zijn veiligheid zou niet kunnen worden gegarandeerd, geeft het Kamerlid aan.

Boeren roepen op om kentekens van trekker te halen09.58 - In onderlinge communicatie roepen boeren elkaar op om de kentekens van de tractoren te verwijderen. Dit is vermoedelijk ingegeven door de wens om een boete voor het rijden op de snelweg achteraf te voorkomen.

'Nogmaals, kentekens van de trekkers afhalen. Ik herhaal kentekens van de tractoren afhalen', meldt een boer. 'Ja dat hebben ze hier op de A28 goed gedaan', zo antwoordt een andere actievoerder. 'Hier draagt niemand een kenteken.'

Het is overigens nog niet verplicht voor trekkers om kentekens te voeren. De regel om dit wel te doen ging weliswaar met ingang van 1 januari in, maar tot 1 juli geldt een coulanceperiode om dat daadwerkelijk in te voeren. Op Twitter refereert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas hier ook aan door te stellen dat landbouwvoertuigen weliswaar geregistreerd moeten zijn, 'maar kenteken is pas verplicht vanaf 1 juli'.

De politie kondigde dinsdag aan te gaan handhaven als tractoren op de snelweg zouden rijden. Dat is namelijk verboden.

(ANP)Jeroen van Maanen verwacht 'ontiegelijk veel mensen'09.44 - Jeroen van Maanen staat op een nog rustig veld waar vandaag het boerenprotest plaatsvindt. Onderweg naar Stroe kwam de medeorganisator al veel trekkers tegen. 'We verwachten ontiegelijk veel mensen. Dat blijft altijd schatten, maar we hebben wel eens geroepen drie tot vier keer meer dan de vorige keer. De stroom hiernaartoe overtreft alle verwachtingen.'

Zeeuwse boeren onderweg naar Stroe09.04 - Akkerbouwer Maarten Janse uit Wolphaartsdijk rijdt op kop van een grote groep die vanochtend vroeg om 4 uur vertrok vanuit Zierikzee. 'Ik schat ik dat we met minimaal tweehonderd trekkers zijn', meldt Janse vanuit zijn cabine. 'Daarnaast rijdt voor ons ook nog een groep uit Zeeland en Zeeuws Vlaanderen is wat achterop geraakt vanwege vertraging in de Westerscheldetunnel.'

© Maarten Janse

Het Zeeuwse konvooi reed om 8.30 uur op de A27 bij Meerkerk. Janse: 'Het gaat op zich soepel. We hebben politiebegeleiding en rijden allemaal op één baan. We moeten nog zo’n 70 kilometer dus we moeten nog wel een paar uur rijden.'

(Jasper Schel, redacteur Nieuwe Oogst)Trekkers onderweg naar Stroe09.19 uur - Deze trekkers rijden door Wageningen richting Ede met als eindbestemming Stroe.


(Tys Hallema, redacteur Nieuwe Oogst)
Boeren en tuinders onderweg naar Stroe09.07 - Vanuit Steenbergen is om 9 uur een bus met zestig boeren en tuinders vertrokken. Omstreeks 10.15 reed de touringcar op de A12 bij Utrecht. 'Het gaat vooralsnog goed, geen files', meldt akkerbouwer Pieter Korst uit Steenbergen.

'Er zijn veel akkerbouwers en jonge ondernemers mee, dus niet alleen veehouders. Ik merk dat akkerbouwers vinden dat ze meer van zich moeten laten horen. Het beleid treft ook deze sector natuurlijk', geeft Korst aan. Hij spreekt van een positieve stemming onder de protesterende boeren.


© ZLTO

'Ik verwacht dat dit enorme signaal en in combinatie met de support onder de burgerbevolking, leidt tot bijstelling van het beleid. Het is aan LTO en ZLTO om vervolgens de inhoudelijke discussie daarover te voeren. Wij zijn de poppetjes dit het signaal afgeven.'

De dag is voor hem geslaagd als er 'heel veel boeren en tuinders' op komen draven in Stroe. 'En dat het in een positieve sfeer plaatsvindt. Maar dat betekent niet dat het niet scherp mag zijn. Het is voor ons één voor twaalf en de te verwachten impact op de agrarische sector is enorm. In mijn ogen zijn er veel betere oplossingen.'

(Jasper Schel, redacteur Nieuwe Oogst)Tientallen trekkers A1 op bij Bathmen09.02 uur - Vele tientallen trekkers zijn woensdagmorgen de A1 bij Bathmen opgereden. De boeren zijn op weg naar de landelijke protestbijeenkomst in Stroe.

De boeren uit Overijssel en Gelderland zouden op weg naar Stroe anders dwars door Deventer en Apeldoorn moeten. 'Onverantwoord', zo vindt actiegroep Voll Gass. De route is wel vooraf besproken met Rijkswaterstaat die de stoet met auto's begeleidt.

Volgens Martijn Vorkink, die namens de actiegroep voorop rijdt in een stoet van zeker tweehonderd trekkers, is de maat bij veel boeren vol. 'Niemand heeft er zin meer in, niemand weet waar hij aan toe is. We zijn er helemaal klaar mee.'De boeren hadden zich verzameld in een weiland vlakbij de oprit naar de A1. De vele trekkers, netjes in rij opgesteld, waren uitgerust met vlaggen en protestborden. 'Laten we het niet vergeten, onze boeren zorgen iedere dag voor ons eten' en 'Mark verrader' stond er onder meer op te lezen.Ook jonge boeren waren aanwezig. Een 25-jarige veehouder uit het Overijsselse Haarle is de derde generatie boer op zijn land. Zijn boerderij staat op 1,2 kilometer van een natuurgebied. Het is hem onduidelijk welke gevolgen de stikstofcrisis voor hem heeft. En daarmee ook voor het hele dorp. 'Dit raakt meer dan de boeren alleen. Dit raakt het hele platteland' zegt hij.

(ANP)Politie: 'We zijn niet opgewassen tegen deze machines'08.35 uur - De politie meldt de NOS dat waar het veilig mogelijk is, er wordt opgetreden tegen trekkers op de snelweg. 'Maar het is een lastige klus. We zijn simpelweg niet opgewassen tegen deze machines', geeft een woordvoerder aan.'We zien dat boeren zich massaal niet aan de afspraken houden. We proberen de trekkers zo snel mogelijk van de snelweg te halen, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren. Het is niet ons doel om zo veel mogelijk boetes uit te schrijven, maar om gevaarlijke situaties op te heffen', benadrukt de woordvoerder. Het is verboden voor trekkers om de snelweg op te gaan. Vooraf had de organisatie van de landelijke actiedag opgeroepen dit niet te doen.

(NOS)Tientallen mensen bij boerenprotest Malieveld07.56 uur - Tientallen mensen zijn woensdagochtend aangesloten bij het boerenprotest op het Malieveld In Den Haag. De groep protesteert tegen de stikstofmaatregelen. 'De agrarische sector wordt van de kaart geveegd', zegt boer Jaap Zegwaard uit Maasland.


Zegwaard staat er uit solidariteit naar zijn collega’s uit andere plekken in Nederland, die volgens hem harder getroffen worden door de maatregelen dan hij. Even na 07.00 uur overhandigde Zegwaard als onderdeel van de protestactie een ontbijt aan politicus Wybren van Haga (Groep Van Haga). Deze zei alles te gaan doen 'om te voorkomen dat het land van de boeren wordt afgepakt'.Ook Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) ging in gesprek met de demonstrerende mensen. 'Ik heb ze gezegd in verzet te blijven', aldus Van Meijeren. 'Sommige boeren zakt de moed in de schoenen, maar de actiebereidheid is gelukkig nog groot.' Een deel van de demonstrerende mensen is van plan rond 08.30 uur richting Stroe te gaan, waar talloze boeren zullen demonstreren.

(ANP)Rijkswaterstaat: stel zeker in midden van het land reis uit door drukte op wegen van boerenprotest07.51 uur - Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Reden is de drukte op de weg, die is ontstaan doordat op verschillende plekken in het land trekkers op de snelwegen rijden.'We verwachten dat het nu zeker in het midden van het land snel gaat vollopen.'

Politie sluit uit voorzorg A12 bij Den Haag af07.17 uur - Om te zorgen voor een veilige doorstroming heeft de politie de A12 afgesloten bij knooppunt Prins Clausplein naar Den Haag. De politie houdt rekening met eventuele boerenprotesten. Rond de stad staan politiebusjes opgesteld, vooral boven de Utrechtsebaan. Verkeer kan omrijden vanaf afrit Leidschendam via de N14.

Op de snelweg A2 richting het noorden rijden tractoren en daardoor staat er file vanaf knooppunt Empel. De extra reistijd is daardoor een half uur. Dat meldt Rijkswaterstaat.

(ANP)

Weggebruikers aangeraden andere route te nemen06.48 uur - Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer (bij Eindhoven) rijden volgens Rijkswaterstaat ook een paar honderd tractoren. Die zijn op weg naar de A50 richting het noorden. Het einde van de A12 richting Den Haag is daarnaast op last van de politie ook afgesloten, geeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan. Weggebruikers wordt aangeraden een andere route te nemen, via de A4.

'Waar trekkers rijden, zien we wel hinder. Het verkeer stroopt zich dan op en rijdt er langzaam', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Mensen die op de weg tractoren tegenkomen wordt geadviseerd de snelheid aan te passen en afstand te houden.Omdat Rijkswaterstaat rekening houdt met een zeer zware ochtend- en avondspits, worden mensen die woensdag thuis kunnen werken, aangeraden dit te doen. Rond 06.30 uur telde Rijkswaterstaat zo'n 24 kilometer file, wat normaal is voor een woensdagochtend. Of veel mensen zich hebben gehouden aan het advies thuis te werken, is wegens het vroege tijdstip nog niet te zeggen, meldt de woordvoerder.

(ANP)Boeren op weg naar Stroe, ook groepen met trekkers op de snelweg06.11 uur - Boeren vanuit heel het land zijn onderweg naar Stroe om in de middag te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op sommige plekken rijden de boeren over de snelwegen, ondanks dat de organisatie van het protest vooraf heeft opgeroepen juist niet over de rijkswegen te komen. In Zeeland is een groep boeren in de nacht dinsdag op woensdag tegengehouden toen ze met trekkers over de A58 reden.Ook is een stoet van negentig trekkers vanuit het Groningse Vlagtwedde om 5 uur vertrokken. Henk Wortelboer meldt dat ze naar verwachting rond 12.00 uur zullen aankomen in Stroe. Tijdens de tocht zullen nog meer boeren met trekkers bij hen aansluiten. Wortelboer laat weten dat ook zij een deel over de A28 zullen rijden. Hij zegt dat veiliger te vinden dan binnendoor. De politie is dat ook meegedeeld volgens Wortelboer, al heeft die volgens hem geen toestemming gegeven.

Ook boeren uit Limburg zijn 's nachts gaan rijden en verzamelden zich volgens de lokale site Nederweert24 op de parkeerplaats bij de McDonald's in Nederweert. Onder begeleiding van de politie reden de boeren de A2 richting Eindhoven op. Volgens het medium gaat het om ruim zeventig trekkers en vrachtwagens.

(ANP)

Het begrip voor de boze boeren neemt toe5.22 uur - Het begrip voor boze boeren neemt toe, terwijl Nederlanders zich minder zorgen maken over de impact van stikstof op de natuur, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Trouw.

Bijna de helft (45 procent) van de respondenten in het onderzoek zegt ‘volledig’ achter de boerenprotesten te staan. In oktober vorig jaar was dit nog 38 procent. Woensdag staan opnieuw grote boerenprotesten gepland, in het Gelderse Stroe. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de plannen van stikstofminister Christianne van der Wal.

De steun voor de boeren is vooral groot bij kiezers van rechtse partijen als Forum, BBB, PVV, SGP en Ja21. Opmerkelijk is dat ook bij veel linkse partijen, zoals de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA het begrip voor de boze boer de afgelopen maanden iets is toegenomen. Maar bij deze partijen heeft de overgrote meerderheid nog altijd géén begrip voor demonstrerende boeren.

(ANP)Noord-Hollandse boeren alvast in actie met verlichte trekkers22.56 uur - Een groep boeren heeft dinsdagavond met een lichtjesactie bij Schermerhorn (Noord-Holland) alvast een voorschot genomen op het grote boerenprotest dat voor woensdag gepland staat. Ze stelden hun trekkers, met verlichting, zo op dat ze de tekst 'NH #Wij blijven!' vormden.

De actie was bedoeld om de landelijke manifestatie die in Stroe (Gelderland) wordt gehouden 'nog meer in de schijnwerpers te krijgen'. Net als boeren in veel andere regio's zijn de deelnemers aan de actie in Schermerhorn niet te spreken over de kabinetsplannen om de hoeveelheid stikstof die in de natuur terechtkomt drastisch te verminderen. Op Facebook spreekt de lokale actiegroep 'Boeren in actie Noord-Holland' over 'het uitroeien van de boer'.Het kabinet wil vooral in en rond beschermde natuurgebieden de uitstoot van ammoniak sterk terugdringen, zodat de concentraties waaraan de natuur wordt blootgesteld dalen. Ammoniak is een verbinding van stikstof en waterstof en wordt vooral gevormd als mest en urine van dieren met elkaar vermengd raken, wat met name in stallen volop gebeurt. In natuurgebieden zelf moet de uitstoot met 95 procent omlaag, direct daaromheen met 70 procent. Dat laat weinig ruimte voor veehouderijen.

'Dit laten wij uiteraard niet gebeuren. Wij doen ertoe en laten ons zeker niet verjagen', stellen de Noord-Hollandse boeren. 'Iedereen staat hier voor zijn bestaansrecht', zegt boer Ingrid de Sain uit Schellinkhout tijdens de lichtjesactie tegen NH Nieuws. 'Iedereen is verdrietig en machteloos. We willen gewoon blijven boeren.'

(ANP)

Boerderijen te koop bij 'Van der Wal Makelaardij'16.45 uur - De boerderij van melkveehouder Monique van Middelaar in het Utrechtse Bunschoten staat te koop. Het is een ludieke actie van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Meerdere boerderijen van jonge boeren zijn te koop bij Van der Wal Makelaardij, wijzend naar minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

Het NAJK is het niet eens met het stikstofbeleid en voert op deze manier actie. 'Wat de boerderij waard is? Geen idee. Maar wat de minister biedt, is niet genoeg' reageert Van Middelaar.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer