Van der Plas: 'Kamerleden moeten vrij zijn te komen'

Elk Kamerlid moet vrij zijn om te gaan en staan waar hij of zij wil. Dat zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas woensdag in Stroe in een reactie op het bericht dat Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) niet naar het boerenprotest in dat dorpje gaan.

Van+der+Plas%3A+%27Kamerleden+moeten+vrij+zijn+te+komen%27
© Dirk Hol

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hen niet te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Van der Plas zegt het heel vervelend te vinden als dat zo is. 'Maar als ik even naar mezelf kijk, persoonlijk, en er zou een demonstratie zijn van Extinction Rebellion bijvoorbeeld of een hele activistische milieugroep, dan zou ik denken, nou, daar ga ik niet heen. Wat is mijn meerwaarde daar? Ik ben het toch niet met ze eens en misschien worden ze wel boos op mij.'

Van der Plas zegt als Kamerlid altijd en overal haar werk te willen kunnen doen. 'Maar ik maak ook keuzes waar ik wel en niet naartoe ga.' Behalve Van der Plas zijn vandaag onder meer ook Geert Wilders (PVV), Roelof Bisschop (SGP) en Derk Boswijk (CDA) wel aanwezig in Stroe.

Boswijk had ook een negatief advies gekregen om naar Stroe te gaan. 'Maar het was voor mij geen optie om niet te gaan', zegt Boswijk tegen het ANP. Wel noemt hij het 'waardeloos' dat het advies überhaupt gegeven moet worden. 'Je wil dat Kamerleden altijd en overal bij bijeenkomsten of demonstraties aanwezig kunnen zijn, ook als de boodschap niet welgevallig is bij de organisatoren. We moeten met elkaar in gesprek blijven. Daarom ga ik vandaag toch met de boeren in gesprek. We moeten polarisatie voorkomen.'


In reactie op een man met een hooivork die rondliep met de tekst 'Wie niet luisteren wil, moet maar voelen', zegt Van der Plas: 'Kijk eens wat er op de Black Lives Matter-protesten wordt gedaan. Kijk eens wat er bij de Greenpeace-protesten wordt gezegd. Kijk eens wat er bij de Extinction Rebellion-protesten wordt gezegd. Op een protestdag ga je altijd een soort van de randen opzoeken.'


Geen sneeuwvlokjes

Volgens de BBB-voorvrouw, die de nacht doorbracht op de boerderij waarbij het protest woensdag plaatsvindt, is het zo dat als een boer even iets doet, het meteen is van 'ja, dat kan toch allemaal niet'. 'Kom op zeg. We zijn ook geen sneeuwvlokjes hoor.' De wet overtreden kan niet, vindt Van der Plas. 'Maar dat er een actiegroep de randen opzoekt, dat is volstrekt normaal, dat doen alle actiegroepen in Nederland.'

Over dat boeren ondanks dat dit verboden is woensdag toch over de snelwegen naar Stroe reden, zegt Van der Plas dat zij het veel gevaarlijker vindt om over de N-wegen te rijden. 'Dat is gewoon totaal niet gecontroleerd. Daar zitten mensen op de fiets. Kinderen gaan naar school 's ochtends vroeg. Ik vind dat echt niet kunnen.'

Van der Plas roept de autoriteiten dan ook op voor als er weer zo'n protest komt de boeren 'gewoon' te begeleiden op de snelweg. 'Dat is het meest veilig. Dat kun je reguleren.' Want de boeren laten een volgende keer die trekker nooit thuis staan, zegt ze. 'Dat weten we zeker.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer