Van der Wal heeft begrip voor boerenprotesten

Stikstofminister Christianne van der Wal snapt dat boeren massaal protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze benadrukt opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel: 50 procent stikstofreductie in 2030. Provincies kunnen echter voor maatwerk zorgen.

Van+der+Wal+heeft+begrip+voor+boerenprotesten
© dirk hol, info@dirkhol.nl

De minister is niet uitgenodigd om bij het protest in het Gelderse Stroe aanwezig te zijn. 'Dat mag en dat snap ik ook', verzekert ze. De boeren en tuinders willen vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren uiten. 'Het is alleen maar fijn dat we in een land leven waarin je mag protesteren.'


Ze veroordeelt de boeren niet direct die met de trekker de snelweg op zijn gegaan. 'Ik vind daar even niets van, maar het mag niet en er is niet voor niets opgeroepen om dat niet te doen', voegt ze daaraan toe. 'Ook vanwege de overlast en files voor andere weggebruikers.'


Gesprek aangaan

Van der Wal is bereid 'altijd en overal' met de boeren in gesprek te gaan. 'Ook om het uit te leggen.' Het landelijke doel aanpassen gaat niet gebeuren. Maar per provincie kan er echt nog heel veel, benadrukt de minister. 'Het kaartje is richtinggevend. Dat is echt het vertrekpunt.'

Hiermee kunnen de provincies aan de slag om per gebied te kijken hoe de verlaging van het stikstof kan worden bereikt. In een gebied kan worden geschoven, 'mits de optelsom per gebied maar leidt tot de helft minder stikstof uitstoot in 2030.'


Maatwerk

Er is een jaar tijd om samen met de provincies, per gebied te kijken of het de juiste gebieden zijn waar maatregelen moeten worden genomen en welke maatregelen, stelt Van der Wal. 'Moet het groter, moet het kleiner, kunnen we slimmer met die percentages schuiven? Dat gaan we komend jaar doen. Er is alle ruimte voor maatwerk mogelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer