Van der Tak bij boerenprotest: 'Handen af van platteland'

Duizenden boeren en sympathisanten demonstreerden woensdag in het Gelderse Stroe tijdens boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vertegenwoordigers van boerenorganisaties spraken de aanwezigen toe. Daarnaast waren ook diverse politici uit de Tweede Kamer aanwezig.

Van+der+Tak+bij+boerenprotest%3A+%27Handen+af+van+platteland%27
© Peter Smit

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak stelde in zijn speech dat het 'dictaat van Van der Wal van tafel moet'. 'Handen af van het platteland. Boeren hebben het platteland opgebouwd en daarmee Nederland rijk gemaakt', gaf hij aan. Van der Tak riep op om de Kritische depositiewaarde (KDW) los te laten en te kijken naar de instandhouding van de natuur. 'Geen onhaalbare stikstofdoelen stellen.'


Daarnaast riep de LTO-voorman de boeren op om de verbinding met de maatschappij te behouden. 'De samenleving moet achter ons blijven staan. Ze staan nu achter ons en dat moeten we zo houden.'


Aandacht voor innovatie

Roelof Bisschop (SGP) noemde het protest 'een duidelijk signaal aan het kabinet'. 'Ga in gesprek met boeren en maak een plan. Wat er nu ligt, is een tekentafeldictaat en dat gaat niet werken.' Bisschop mist de aandacht voor innovatie in de beoogde stikstofaanpak. Ook hekelde hij de stikstoflandkaart. 'Dat doet geen recht aan de werkelijkheid.' Hij gaat trachten in het stikstofdebat op donderdag het beleid een andere richting op te sturen.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt riep via een videoboodschap de boeren op het gesprek gaande te houden, 'ook met mensen met wie je het totaal niet eens bent'. Joost Eerdmans (JA21) hield vanaf het podium de aanwezigen voor: 'Stem deze coalitie weg bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, dan help je het kabinet-Rutte in grote problemen'.


Gezond verstand

Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) kreeg een groot applaus. 'Lid van de twijfelbrigade word ik genoemd. Ik wou dat heel de Kamer daarvan was, dan was dit plan allang van tafel.' Zij noemde het stikstofbeleid van het kabinet 'totale waanzin'. 'Maar ik zie het beleid in beweging komen.'

Van der Plas verwees ook naar de diverse peilingen waaruit de toegenomen populariteit van BBB blijkt. 'We zijn er niet op uit om de grootste partij te worden, maar we willen gezond verstand naar Den Haag brengen en andere partijen daarin meekrijgen.' Dat dit werkt blijkt uit de discussie over voedselzekerheid. 'Toen ik er over begon, werd ik uitgelachen, maar nu is iedereen van het belang overtuigd.'


Kop in de wind

Mark van den Oever was namens Farmers Defence Force de laatste spreker van het programma. Hij riep op tot eensgezindheid. 'We hebben boeren nodig om bestuurdersfuncties. We hebben een verenigde sector nodig.' Tot slot prees hij de kracht van de boeren en tuinders na drie jaar stikstofstrijd. 'We zijn ongebroken, hebben een rechte rug en de kop in de wind.'

Niet alle Kamerleden waren aanwezig. Onder anderen Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) kregen van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) het advies niet naar de betoging te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Boswijk negeerde dit advies overigens en kwam toch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer