COV: Kamerdebat schetst vals beeld slachterijen

Tijdens het Tweede Kamerdebat deze week over 'de voortdurende misstanden in slachterijen' is een vals beeld geschetst om de vleesproductie verder aan banden te leggen. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de vleessector (COV).

COV%3A+Kamerdebat+schetst+vals+beeld+slachterijen
© Twan Wiermans

Kamerleden van PvdD, SP, GL en D66 vroegen een verlaging van de slachtsnelheid in alle Nederlandse slachterijen. Die werden volgens COV daardoor weggezet als een sector met 'voortdurende misstanden'. De feiten zijn anders, geeft de brancheorganisatie aan. 'De Naleefmonitor van de NVWA toont jaar op jaar dat Nederlandse slachterijen op of nabij 100 procent scoren op een volledige naleving van de dierenwelzijnsregels', stelt woordvoerder Dé van de Riet.

Landbouwminister Henk Staghouwer antwoordde in zijn ogen terecht dat er geen enkele reden is voor het verlagen van de slachtsnelheid. Bovendien gaf de minister aan dat er geen juridische basis bestaat voor het generiek verlagen van de slachtsnelheid.


Ook toen het debat over cameratoezicht ging, sloegen naar mening van COV dezelfde Kamerleden de plank mis. Er klonk een stevige oproep om camera's op te hangen in slachterijen. Met uitzondering van de zelfslachtende slagers werken die allemaal echter al vrijwillig en onder regie van de NVWA met cameratoezicht.


Inbreuk op privacy

Het wantrouwen van deze politici jegens de slachterijen blijkt volgens de COV-woordvoerder groot: alle camerabeelden zouden eigendom moeten worden van de overheid. GroenLinks opperde zelfs dat de beelden openbaar online gezet zouden moeten worden. 'Deze voorstellen vormen een onaanvaardbare inbreuk op de privacy en de veiligheid van medewerkers van slachterijen, maar ook die van de controlerende instanties NVWA en KDS.'

Overigens zitten de slachterijen niet stil, verzekert Van de Riet. 'Zij versterken hun eigen cameratoezicht verder met Kunstmatige Intelligentie. Zo wordt gegarandeerd 100 procent van de handelingen met dieren bekeken en beoordeeld.' BBB-Kamerlid Caroline van der Plas stelde voor dat bedrijven, waar dit systeem goed functioneert, met een minder intensieve controle door de NVWA toekunnen.


Verdoving

Tot slot sprak de Kamer over de verdoving voorafgaand aan de slacht. Staghouwer gaf herhaaldelijk aan dat besluiten over het toelaten van verdovingsmethoden alleen in EU-verband genomen kunnen worden. Ook zijn er niet altijd goede alternatieven beschikbaar. Desondanks werden moties ingediend om bepaalde methoden te verbieden, benadrukt COV.Om een goed beeld te krijgen van het werk van de NVWA in de slachterijen, zette de autoriteit deze week een video online. 'Een ieder die een reëel beeld wil vormen van het slachtproces in Nederland en het wettelijk toezicht daarop door de NVWA, bevelen wij aan om deze te bekijken', stelt Van de Riet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer