CDA vreest tweede 'Kootwijkerbroek'

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) is er niet gerust op dat er niet opnieuw een 'Kootwijkerbroekse situatie' kan ontstaan bij het uitbreken van een dierziekte. Dat laat hij weten na de uitspraak van de rechter over de ruimingen van zestigduizend dieren in Kootwijkerbroek tijdens de MKZ-crisis in 2001.

CDA+vreest+tweede+%27Kootwijkerbroek%27
© Dirk Hol

De rechter oordeelde dat minister Laurens Jan Brinkhorst destijds een gerechtvaardigd besluit nam om de dieren te ruimen. Er zijn echter wel fouten gemaakt door het laboratorium die moest bepalen of een kalf destijds mond-en-klauwzeer (MKZ) had.

Geurts: 'Eerlijk gezegd stemt deze gerechtelijke uitspraak me niet hoopvol richting de toekomst. De minister kondigt een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) aan. Maar gaan we een 'Kootwijkerbroekse situatie' in de toekomst nou voorkomen? Ik ben er niet gerust op.'

Onzekerheid

Het CDA-Kamerlid deelt dan ook niet de conclusie van landbouwminister Carola Schouten dat er met de uitspraak een einde is gekomen aan de onzekerheid in deze zaak. 'De vraag of er daadwerkelijk MKZ was in Kootwijkerbroek, wordt namelijk met deze uitspraak niet beantwoord.' Hij vindt het wel een goede zaak dat Schouten in gesprek wil met de veehouders uit het gebied en wil leren van wat er is gebeurd.

In 2001 moest ook het bedrijf van Geurts, toen nog varkenshouder, geruimd worden. Hij is teleurgesteld over de uitspraak. 'Een snelle lezing van het uitgebreide vonnis leert mij dat de rechter eigenlijk zegt dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, maar de ruimingen waren toch terecht.' Hij heeft veel respect voor de veehouders die de jarenlange juridische strijd hebben gevoerd.

Vaccinatie

Geurts heeft nog een belangrijk zorgpunt rondom dierziekten. 'Ik ben in de Kamer de enige die daar steeds aandacht voor vraagt. Het is nu beleid dat bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte massaal wordt overgegaan op vaccinatie. In de kern een goede zaak, maar ik betoog in de Tweede Kamer regelmatig dat als boeren producten van gevaccineerde dieren niet kunnen verkopen, het bij zo'n uitbraak gegarandeerd fout loopt. Als vlees van gevaccineerde dieren niet verkocht kan worden, dan zullen boeren niet gaan vaccineren.’

‘Ik vind bij deze stellingname de Raad van Dierenaangelegenheden aan mijn zijde. In een rapport stellen ook zij dat er weinig aantoonbare resultaten zijn geboekt ten aanzien van de afzet van producten van gevaccineerde dieren', stelt het Kamerlid.

Het CDA-Kamerlid wil het onderwerp zo snel mogelijk aan de orde stellen tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer