POC: tarwe is interessant alternatief voor fritesaardappelen

De Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) berekent dat tarwe bij een prijs van 320 euro per ton hetzelfde rendement oplevert als contractaardappelen op levering in april.

POC%3A+tarwe+is+interessant+alternatief+voor+fritesaardappelen
© Haijo Dodde

De POC meldt dat de organisatie steeds bezig is om de kostprijs voor haar leden en de rest van de sector in beeld te brengen. Doel is een goed beeld geven van hoe gezond de markt voor consumptieaardappelen is. Daarbij wordt onder meer gekeken wat het break-evenpunt is tussen tarwe en aardappelen. Ofwel wanneer is het financieel interessant om tarwe te zaaien in plaats van fritesaardappelen poten.

De kostprijsexperts van de POC hebben berekend dat het omslagpunt bij de huidige contractprijzen voor aardappelen al blijkt te liggen bij een tarweprijs van 320 euro per ton. 'Waarschijnlijk niet schokkend voor telers die vaker rekenen aan hun kostprijs', constateert Jacco de Graaf, bestuurder van de POC. 'Maar het zorgt wel voor een stukje bewustwording bij de groep telers die dit niet regelmatig doet.'


Rendementen dicht bij elkaar

De Graaf legt uit dat door de gestegen prijzen voor kunstmest, diesel, slijtdelen en de huidige tarweprijzen de rendementen van beide teelten nu dicht bij elkaar liggen. Op de website van de POC staat een voorbeeldberekening. Bij de berekeningen zijn voor bewerkingen de gegevens uit het KWIN gebruikt, gecorrigeerd naar de huidige brandstofprijzen.

Kanttekening is volgens De Graaf wel dat de kostprijs voor ieder bedrijf anders is en dat als een teler kiest om meer tarwe te telen de bewaarschuur voor een deel leeg staat en dat deze kosten nu niet worden gedekt. Eventuele verhuuropbrengsten zijn niet meegenomen. De vergelijking van de rendementen toont wel aan dat er met de huidige tarweprijzen wel een redelijk alternatief voor de teelt van aardappelen is, stelt de POC-bestuurder.


Meer grip op de markt

'Voor een beter rendement van de aardappelteelt moet het aanbod nu niet te snel toenemen. Om als telers meer grip op de markt te krijgen, moeten we de vraagmarkt van het eerste deel van het verkoopseizoen van oogst 2021 weer zien terug te krijgen. Nu tarwe een serieus alternatief is, kunnen we het areaal voor 2023 gelijk houden of zelfs iets laten krimpen zonder dat we onszelf financieel in de vingers snijden.'

Tot slot benadrukt De Graaf dat uit de berekeningen van de POC blijkt dat de contractprijzen voor fritesaardappelen van oogst 2022 veel te laag zijn. 'Bij veel telers gaat dit een verlies opleveren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer