Optimisme over groeiseizoen drukt termijnprijs aardappelen

De termijnnoteringen voor fritesaardappelen op levering in april 2023 zijn de afgelopen drie weken gezakt van 23,80 euro tot 20,50 euro per 100 kilo.

Optimisme+over+groeiseizoen+drukt+termijnprijs+aardappelen
© Burt

De termijnmarkt is nauwelijks prijshoudend, constateert beursmakelaar De Vries & Westermann. Als reden wordt opgegeven dat inmiddels wel duidelijk is dat het aardappelareaal in de EU4-landen iets groter gaat zijn dan in het vorige seizoen. Verder zijn de groeiomstandigheden in veel teeltgebieden aanzienlijk verbeterd na de neerslag van afgelopen periode.

Daar tegenover staat volgens De Vries & Westermann dat de Europese aardappelindustrie op volle toeren blijft verwerken. Als grondstof gebruiken ze hoofdzakelijk contractaardappelen. Het lijkt erop dat de verwerkers tot aan de oogst van dit seizoen grotendeels zijn ingedekt. De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring is veelal goed. Verder bestaat de mogelijkheid dat de verwerkers de aanvoer van oogst 2022 naar voren halen.


Afhandeling junicontract

Het gebrek aan koopbelangstelling heeft Belgapom vandaag doen besluiten om geen notering uit te brengen. PotatoNL verlaagde aan het begin van de week de notering voor categorie I met 1 euro tot gemiddeld 25,25 euro per 100 kilo. Vooral voor aardappelen in de Fontane-groep wordt op dit moment iets minder betaald. Op de aardappeltermijnmarkt is het laatste junicontract afgehandeld op 24,80 euro. De termijnmarkt sluit daarmee het seizoen 2021-2022 af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer