Scholingsconsulent: 'Groeiende aandacht vakmanschap en ondernemerschap'

Leerlingen van de akkerbouwopleiding van Aeres MBO Emmeloord kregen dinsdag in het Flevolandse Dronten uitleg van Abemec over de Dino-landbouwrobot van Naïo Technologies.

Scholingsconsulent%3A+%27Groeiende+aandacht+vakmanschap+en+ondernemerschap%27
© Job Hiddink

'Robotisering is één van de ontwikkelingen in de transitie van de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt', zegt scholingsconsulent Hans Schilders van Talentoogst, onderdeel van Colland Arbeidsmarkt. 'Hier maken studenten kennis met de nieuwste ontwikkelingen. De beschikbaarheid van arbeid is schaars en het aantal leerlingen in de akkerbouw wordt steeds minder.'

Projectleider Miriam van Bree van Praktijkcluster Agro van CIV Groen ziet ook het belang. 'Het is belangrijk om mbo'ers goed op te leiden. Ze moeten weten wat er op hen afkomt en daarover gaan nadenken. Veel leerlingen die van een loonwerkbedrijf komen, worden hier wakker geschud. Het is niet het klassieke loonwerk. Ze krijgen hier te maken met het beoordelen van data.'


Dezelfde kennis en kunde

De demodag vond plaats bij het Aeres Innovation Centre in Dronten. Doel van de organisatie was om ondernemers en studenten met elkaar in gesprek te laten gaan. 'Het gaat tenslotte om dezelfde kennis en kunde', zegt Schilders.


De opkomst van het aantal werknemers en ondernemers was beperkt. Volgens de scholingsconsulent komt dat door corona. Hij merkt dat ook in het Trainingsprogramma Talentoogst. Schilders helpt vanuit Colland Arbeidsmarkt werknemers en ondernemers met hun ontwikkeling van vakmanschap en ondernemerschap. 'Daar is groeiende aandacht voor.'


Helpen met ontwikkeling

'De grootschaligheid zet door en bij grotere bedrijven zie je een vaste ploeg medewerkers. Teamleiders en managers geven aan dat ze mensen willen helpen in hun ontwikkeling', vervolgt Schilders. 'Bedrijven hebben sleutelfiguren nodig om een bepaalde verantwoordelijkheid te dragen, bijvoorbeeld voor de teelt, machines en afzet. Ook moeten ze weten hoe ze medewerkers aan moeten sturen.'

De scholingsconsulent vindt dat ondernemers een cursus of coach moeten zien als investering. 'Je moet als werknemer en ondernemer mee met de ontwikkelingen in de sector. De ervaringen die je tijdens een cursus of coaching opdoet, breng je door je werk in de praktijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer