Neerslag geeft verlichting, oogst niet meer in gevaar

De neerslag die vanaf half mei is gevallen, heeft lokaal de ergste droogte verdreven. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de droogtemonitor. Volgens ZLTO zijn de oogsten door de neerslag niet langer in gevaar, zoals eerder werd gevreesd.

Neerslag+geeft+verlichting%2C+oogst+niet+meer+in+gevaar
© Twan Wiermans

ZLTO had medio mei nog gewaarschuwd dat als het binnen twee weken niet flink zou gaan regenen oogsten konden mislukken. Volgens de organisatie was er op plaatsen in het zuidoosten van het land 30 tot 40 millimeter regen nodig om de droogte tegen te gaan.


'Het heeft flink doorgeregend en daardoor is het bijgetrokken. Dat heeft dus erg geholpen', zegt een woordvoerder. De organisatie zegt dat boeren nu weer buffers hebben opgebouwd en dat sproeien voorlopig niet nodig zal zijn. 'Ze hebben nu wat reserves. Dat maakt een groot verschil.'


Neerslagtekort iets verbeterd

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort ligt momenteel rond het niveau van de 5 procent droogste jaren. Voor de komende twee weken is de verwachting dat het neerslagtekort ongeveer gelijk blijft, een daling is echter ook mogelijk. Het KNMI geeft aan dat de komende week de kans op buien toeneemt. Er zijn op dit moment nog altijd grote regionale verschillen waarneembaar in het neerslagtekort.

Vooral in het Zuidoosten en delen van Zeeland viel minder neerslag dan elders. De gevolgen van de droogte blijven merkbaar voor landbouw en natuur in gebieden waar geen water kan worden aangevoerd en de neerslag beperkt bleef. De recente neerslag zorgt ervoor dat de bovengrond in grote delen van het land minder droog is. De grondwaterstanden zijn nog steeds laag, vooral in het zuiden van Nederland.


Lage aanvoer rivieren

De aanvoer vanuit de grote rivieren is laag. In gebieden waar water kan worden aangevoerd, blijft naar verwachting voldoende water beschikbaar voor de huidige watervraag. Na 6 juni wordt een stijging van de afvoer van de Rijn verwacht.

Waterbeheerders nemen waar nodig maatregelen. Zo worden er bijvoorbeeld op plekken, waar wateraanvoer niet mogelijk is, maatregelen genomen om water vast te houden. In diverse gebieden in laag Nederland wordt extra doorgespoeld ten behoeve van de waterkwaliteit.


Droogtemonitor

De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer