Meer broeikasgassen en warmere oceanen

De hoeveelheid broeikasgassen in de lucht, de stijging van de zeespiegel en de warmte en verzuring van de oceanen vestigden allemaal nieuwe records in 2021. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport. Het agentschap van de Verenigde Naties ziet duidelijke tekenen van klimaatverandering, met schadelijke en langdurige gevolgen.

Meer+broeikasgassen+en+warmere+oceanen
© Fotografie Twan Wiermans

'Ons klimaat verandert voor onze ogen', aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, in een reactie op het woensdag gepubliceerde klimaatrapport. 'De planeet zal nog vele generaties opwarmen door broeikasgassen uitgestoten door de mens. Zeespiegelstijging, opwarming en verzuring van de oceaan zullen nog honderden jaren doorgaan, tenzij er middelen worden uitgevonden om koolstof uit de atmosfeer te halen.'

De afgelopen zeven jaar waren de warmste jaren ooit gemeten, bevestigt koepelorganisatie WMO, die is gespecialiseerd in weer, klimaat en water. Afgelopen jaar was 'slechts' een van de zeven warmste, mede doordat natuurverschijnsel La Niña tijdelijk zeewatertemperaturen deed dalen. 'Het is slechts een kwestie van tijd voordat we weer een warmste jaar ooit meten', zegt Taalas.


Honderden miljarden euro's

Ondertussen leidt extreem weer volgens de WMO tot honderden miljarden euro's aan onkosten, economische verliezen die 'enorm oplopen'. In de Chinese provincie Henan vielen vorig jaar zeker 380 doden door de overstromingen medio juli en ook later in het jaar overstroomde een aantal regio's in China. In juli werden ook Duitsland, België en Nederland hard geraakt door grote hoeveelheden regen binnen korte tijd. In Duitsland liep het dodental op tot 183.



Taalas ziet wel een lichtpunt. 'Door jarenlange investeringen in de voorbereiding op rampen zijn we beter in het redden van levens.' Maar volgens de secretaris-generaal is er meer nodig. Hij wijst naar de droogte in de Hoorn van Afrika, de recente overstromingen in Zuid-Afrika en de extreme hitte in India en Pakistan.


Indicatoren klimaatverandering

Het klimaatrapport gaat over 2021 en is een aanvulling op de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Deze bevatten data tot en met 2019. In het rapport van de WMO gaat het voornamelijk over indicatoren die aantonen hoe klimaatverandering zich wereldwijd ontwikkelt.



Beleidsmakers kunnen in het onderzoek voorbeelden en informatie vinden over de problemen die zich in 2021 hebben voorgedaan in landen en regio's. Het klimaatrapport is gepubliceerd voorafgaand aan de jaarlijkse internationale top van het World Economic Forum in Davos.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer