Neerslagtekort afgenomen tot onder niveau droogste jaren

De neerslag in de afgelopen week zorgde lokaal voor enige verlichting. Het landelijke gemiddelde neerslagtekort is afgenomen en ligt net onder het niveau van de 5 procent droogste jaren. De verwachting is dat dit de komende twee weken zo blijft, staat in de droogtemonitor van LCW.

Neerslagtekort+afgenomen+tot+onder+niveau+droogste+jaren
© Fotografie Twan Wiermans

Wel zijn er regionale verschillen. Vooral in het Zuidoosten viel minder neerslag dan elders. De gevolgen van de droogte blijven vooral merkbaar voor de landbouw en natuur in gebieden waar geen water werd aangevoerd en de neerslag beperkt bleef. De recente neerslag zorgt ervoor dat de bovengrond in grote delen van het land minder droog is. De grondwaterstanden zijn nog steeds laag, vooral in het zuiden van Nederland.


De aanvoer vanuit de grote rivieren is aan de lage kant, maar voldoende voor de huidige watervraag. Er is voldoende water beschikbaar in het hoofdwatersysteem om aan de watervraag te voldoen. Kanalen, beken en sloten zijn in het algemeen op peil. Waar mogelijk zijn de peilen opgezet om water vast te houden. Enkele bovenlopen van beken kunnen droogvallen.


Maatregelen om water vast te houden

Waterschappen en Rijkswaterstaat hebben maatregelen genomen om water vast te houden. Het peil van het IJsselmeer en Markermeer wordt gestuurd op NAP -0,15 meter in plaats van NAP-0,20 meter. Vanwege het broedseizoen en de verwachting van een hogere Rijnaanvoer, wordt een verdere peilopzet van het IJsselmeer en het Markermeer nu niet overwogen. In diverse gebieden in laag Nederland wordt extra doorgespoeld ten behoeve van de waterkwaliteit.

De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer