Landbouwexport Oekraïne stijgt weer, maar blijft onder niveau 2021

De Oekraïense export van graan, oliezaden en plantaardige olie steeg in mei 80 procent ten opzichte van een maand eerder. Met een totaal volume van ruim 1,7 miljoen ton ligt de export van het door de oorlog getroffen land echter nog altijd aanzienlijk onder het niveau van mei 2021, meldde het Oekraïense ministerie van Landbouw.

Landbouwexport+Oekra%C3%AFne+stijgt+weer%2C+maar+blijft+onder+niveau+2021
© Twan Wiermans

Volgens het ministerie werd in mei 959.000 ton mais en 202.650 ton zonnebloemolie geëxporteerd. In mei 2021 exporteerde het land nog 2,25 miljoen ton mais en 501.800 ton zonnebloemolie. Het ministerie liet maandag al weten dat de graanexport in seizoen juli 2021 tot en met juni 2022 tot dusver is uitgekomen op 47,2 miljoen ton, inclusief 148.000 ton in de eerste vijf dagen van juni.


Oekraïne was voordat Rusland het land binnenviel een grote graanexporteur. Het exporteerde toen tot wel 6 miljoen ton graan per maand, maar de afgelopen maanden zijn de volumes gedaald tot ongeveer 1 miljoen ton. Het land voerde voor de oorlog het merendeel van zijn goederen uit via zeehavens, maar is nu gedwongen om zijn goederen per spoor te exporteren of via de kleine havens aan de rivier de Donau.


Voedselcrisis voorkomen

Door de Russische blokkades op de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere manieren om zijn graan te verschepen, om een voedselcrisis in de wereld te voorkomen. Volgens het ministerie streeft het land ernaar om de exportcapaciteit in de rivierhavens aan de Donau te vergroten, zodat graan naar Roemeense havens aan de Zwarte Zee kan worden verscheept.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Maandag schreef een Russische krant dat het graan via de haven van Odessa het land uit kan. Er zou een akkoord zijn tussen Turkije en Rusland om de blokkade op de Zwarte Zee gedeeltelijk op te heffen. Oekraïne zou dat echter niet zien zitten, omdat dan eerst mijnen en andere verdedigingswerken moeten worden weggehaald. Dat maakt de weg vrij voor een Russische aanval op de haven van Odessa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer