Turkije ziet mogelijkheid voor verschepen graan uit Oekraïne

Binnenkort zou een deal bereikt kunnen worden tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Naties en Turkije over de export van Oekraïens graan en Russische meststoffen via havens in de Zwarte Zee.

Turkije+ziet+mogelijkheid+voor+verschepen+graan+uit+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

Dit meldt het Europese nieuwsmedium Politico op zijn website. Onderhandelaars van de vier partijen zouden een graancorridor onder auspiciën van de VN willen creëren. De routekaart voor deze corridor wordt de komende dagen besproken dagen tijdens een bijeenkomst in Istanboel. Het overleg heeft onder meer betrekking op het opruimen van zeemijnen uit gebieden rond de havens in het Zwarte Zeegebied.

Politico beroept zich op berichtgeving van het Turkse persbureau Anadolu. Ook het Russische staatsmediabureau TASS bevestigt dat minister van Buitenlandse Zaken Lavrov komende week naar Turkije zal afreizen om de graancorridor te bespreken. Ondertussen ontkennen VN-functionarissen dat zij toezeggingen doen aan Rusland om een veilige doorgang van graantransporten in de Zwarte Zee te zullen ruilen voor het opheffen van de Westerse sancties.


Grote onderhandelaar

De berichtgeving uit Turkije suggereert volgens Politico ook dat met name Erdogan zich hiermee kan profileren als grote onderhandelaar om te komen tot een oplossing voor de dreigende voedselcrisis. De positie van Turkije ten opzichte van de Europese Unie lijkt daarmee aanzienlijk versterkt. Echter blijkt vooral de secretaris-generaal van de VN, Antonia Guterres, het initiatief hebben genomen voor de op handen zijnde gesprekken.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer