Milieucommissaris: EU moet niet nog meer voedsel produceren

Europees Milieucommissaris Virginijus Sinkevicius zegt dat het verhogen van de landbouw- en veeteeltproductie in de Europese Unie niet 'de magische oplossing' is voor de voedselcrisis die ontstaat door de Russische blokkade van Oekraïense zeehavens. Die voorkomt dat Oekraïne zijn graan naar de rest van de wereld kan exporteren.

Milieucommissaris%3A+EU+moet+niet+nog+meer+voedsel+produceren
© Europese Commissie 2020

Sinkevicius benadrukte dat de oorlog niet kan dienen als rechtvaardiging voor het uitstellen van de Europese Green Deal. 'De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne is geen reden om de Green Deal uit te stellen, maar juist om ons werk te intensiveren', zei hij. Hij reageerde daarmee op een recent herhaald pleidooi vanuit de landbouwcommissie om klimaat- en milieumaatregelen in het Europese landbouwbeleid uit te stellen.

'Het verhogen van de productie in de Europese Unie zal niet de magische oplossing zijn om onze internationale partners te helpen, noch de ontwikkelingslanden noch Oekraïne zelf', zei Sinkevicius maandag tijdens een debat met de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Ook hebben verschillende landbouwministers bij Brussel aangedrongen op versoepeling van de Green Deal-elementen.


Structurele afhankelijkheid verminderen

Voor de oorlog was Oekraïne een belangrijke graanexporteur, met name relevant voor het waarborgen van voedselzekerheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Sinkevicius voegde eraan toe dat het nodig is om de voedselproductie in de meest kwetsbare landen te vergroten, 'zodat hun structurele afhankelijkheid wordt verminderd'.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De commissaris benadrukte dat de huidige uitdaging voor de voedselveiligheid 'wereldwijd is en niet intern'. 'We hebben geen voedseltekorten in Europa. Integendeel, we produceren en subsidiëren meer vlees dan we kunnen consumeren en blijven voedsel weggooien in hoeveelheden die, op zijn zachtst gezegd, schandelijk zijn.'


Distributiegebrek

Sinkevicius voegde eraan toe dat het probleem van de oorlog in Oekraïne niet een gebrek aan voedsel is, maar een distributiegebrek. Hij benadrukte dat het probleem 'in de eerste plaats ' van logistieke aard is. 'De enige manier om vooruit te komen, is om druk uit te oefenen op Rusland en de havens aan de Zwarte Zee te deblokkeren, want op dit moment ligt er 40 miljoen ton graan in Oekraïne, waarvan 20 miljoen klaar om in juli te worden geëxporteerd', zei hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer