Poetin ontkent blokkade graan uit Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de graanexport uit Oekraïne 'geen probleem' is.

Poetin+ontkent+blokkade+graan+uit+Oekra%C3%AFne
© Russia Presidential Press Office

In een interview op de Russische televisie zei hij vrijdag dat het voedsel het eenvoudigst via Belarus uit Oekraïne kan worden gehaald. De president ontkende dat sprake is van een blokkade en denkt dat het Westen zijn land alleen als zondebok aanwijst, omdat het zelf niet verantwoordelijk wil zijn voor de voedselcrisis in de wereld.

Volgens Poetin zijn de tekorten op de voedselmarkt ontstaan door westerse sancties en zal de situatie verslechteren zolang de strafmaatregelen van kracht blijven. Om de voedselcrisis op te lossen zouden de sancties moeten worden opgeheven, iets wat westerse leiders niet van plan zijn. Ook tegen Belarus, volgens Poetin de beste mogelijkheid om het graan te exporteren, gelden sancties. President Aleksandr Loekasjenko heeft al gezegd bereid te zijn graan door te voeren naar Europa.


Export via schepen

Rusland heeft een groot deel van de Oekraïense kust en de Zwarte Zee in handen, waardoor schepen het land niet kunnen verlaten. In Oekraïne ligt zo'n 20 miljoen ton aan graan, een te grote hoeveelheid om via treinen en vrachtwagens te verplaatsen. Volgens deskundigen is de export via schepen noodzakelijk.

Eerder op de dag sprak Poetin met de voorzitter van de Afrikaanse Unie Macky Sall over de voedselcrisis. Door de verminderde voedseltoevoer dreigen vooral in Afrika tekorten te ontstaan. Na het gesprek zei Sall 'gerustgesteld' te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer