Eeuwling blijft trendsetter in aardappelketen

Aardappelhandelsbedrijf Landjuweel in het Groningse Oosternieland vierde afgelopen week zijn honderdjarig bestaan. Als leverancier van tafelaardappelen voor vooral de retail probeert het bedrijf steeds voorop te lopen bij nieuwe ontwikkelingen. Doel voor de toekomst is het werken aan een klimaatneutrale aardappelketen.

Eeuwling+blijft+trendsetter+in+aardappelketen
© Koos v.d. Spek

'We zijn een echt familiebedrijf dat altijd probeert om trendsettend te zijn', zegt Michiel Meijering, commercieel manager bij Landjuweel. 'Kenmerk van familie Werkman is een bedrijfsvoering die gericht is op kwaliteit en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Het is niet voor niks dat Landjuweel als één van de eersten begon met aardappelen in kleinverpakking en specifieke kleuren om de consument wegwijs te maken in de verschillende kooktypen van de aardappelen.'

Het honderdjarig bestaan is vorige week gevierd met bijeenkomsten voor relaties en het eigen personeel. Het verhaal van het bedrijf begon in 1922 toen Wolter Werkman, de opa van de huidige directeur Bram Werkman, in Oosternieland startte met de handel in aardappelen, groenten en fruit.


Merknaam gedeponeerd

Vanaf de jaren zestig kwam de nadruk steeds meer te liggen op de afzet van tafelaardappelen via de detailhandel. De merknaam Landjuweel werd een decennium later gedeponeerd en de laatste 25 jaar is het bedrijf volledig overgestapt op de belevering van grootwinkelbedrijven.

Het geheim van het succes van Landjuweel is het onderscheidend kunnen en willen zijn in de markt, stelt Meijering. 'Dat is honderd jaar lang gelukt en om het nog eens honderd jaar vol te houden, gaan we op dezelfde voet verder.'

De focus bij tafelaardappelen ligt volgens de commercieel manager nog vooral bij gebruiksgemak en verder uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden en de specifieke aardappelrassen die daarbij horen. Daarbij stelt Landjuweel zich tot doel om de tafelaardappelen ook voor jongere generaties aantrekkelijk te houden.


Klimaatneutrale aardappelketen

Er is volgens Meijering echter meer dan alleen de smaak en de kooktypen van de aardappelen. Hij verwijst naar de zorg voor de planeet en ziet dat ook terug bij de afnemers van Landjuweel die steeds meer inzetten op duurzaamheid.

'Omdat Landjuweel vindt dat het proces van verduurzaming niet alleen op het bedrijf van de aardappelteler moet plaatsvinden, nemen wij als verwerker en verpakker het voortouw om de aardappelketen klimaatneutraal te maken. Wij willen in dit proces de koploper blijven door extra te investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen en vervolgens is het de bedoeling om de rest van de keten daarin mee te nemen.'


Vaste leveranciers

De aardappelen die Landjuweel gebruikt voor de handel zijn veelal afkomstig van vaste leveranciers. Voor de ontwikkeling van nieuwe rassen werkt het handelsbedrijf samen met enkele kweekbedrijven. 'In het kader van de verduurzaming zijn wij ook voor de gangbare teelt op zoek naar sterkere aardappelrassen', verklaart Meijering.

'Wij selecteren samen met leveranciers zelf de rassen die volgens ons geschikt zijn voor het tafelsegment. Nieuwe rassen waarmee wij pionieren in onze afzet laten we voor een belangrijk deel in eigen teeltprogramma's op contract telen bij enkele vaste aardappeltelers.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer